Намалиха партийната субсидия на 1 лев

Автор:
Четвъртък, 04 Юли 2019 16:29
Намалиха партийната субсидия на 1 лев

Със 119 гласа "за" от 206 гласували депутати партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на 1 лв. на глас. Промяната бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака".

"Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира. За това ДПС предлагат да се отвори американския модел за финансиране.

"С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, я ще мине. Обяснението е "защото народът го иска", допълни Нинова. Според нея не е това мотивът, а има надцакване по популизъм.

"Моля да се успокоите и да запазите самообладание. Дадохме ви възможност да изкажете всички аргументи, макар и някои от които да нямат никакво отношение към днешния дебат", отговори на Нинова председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

"Г-жо Нинова, имам вашето писмо и то е публично, в което ни поканихте да обсъдим размера на субсидията. Какво значи да обсъдим? Трябваше да направите конкретни предложения, да се възползвате от законодателната процедура и тогава да започнем прозрачно обсъждане на вашите предложения. Не само че не направихте такива, когато ни поканихте, но и впоследствие не направихте никакви предложения", каза Дариткова. Сега тук като истински матросовци браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани, допълни Дариткова. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм