Второ дело заради "Господари на ефира" пада в съда

Автор:
Четвъртък, 13 Юни 2019 15:50
Второ дело заради "Господари на ефира" пада в съда

Невинен е и професор от УХТ - Пловдив, обвинен от сваленото вече предаване във вземане на подкуп!

Пловдивският окръжен съд призна подсъдимите проф. Симеон Василев, Димитър Димитров и Петьо Колев за невинни по всички обвинения, повдигнати срещу тях. Съдът прие, че обвиненията срещу тях са недоказани.

От събраните в хода на съдебното производство данни не се установиха категорични доказателства подсъдимият Симеон Василев да е искал паричната сума – предмет на обвинението, като такава не е намерена нито у него, нито у помагача Петьо Колев

Веригата на помагачите е прекъсната до подсъдимия Петьо Колев, като няма доказателства той да е предавал двете писмени работи и студентската книжка на свидетеля Б. А., както и паричната сума на подсъдимия Симеон Василев.

Оценките на студента Б. А. не са били нанесени в електронните протоколи, както и в Главната книга.

Припомняме, че тримата, заедно с още един професор от УХТ – Николай Банков, бяха арестувани за поискани подкупи от студенти срещу по-високи оценки, на 15 май миналата година. Арестите станаха след разследване на „Господари на ефира“. Впоследствие делото срещу проф. Банков бе отделено и се гледа от друг съдебен състав.

По отношение на обвинението спрямо Симеон Василев по чл. 339 ал.1 не се събраха доказателства, които да свързват този подсъдим с намерените 32 броя боеприпаси. От разпитите на преподаватели в УХТ се установи, че въпросния кабинет е бил ползван и от други преподаватели, като един от тях е бил балистик, а самите патрони са произведени през 1953 г.

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Симеон Василев за невинен в това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в Пловдив, в съучастие като извършител с помагача Димитър Димитров и помагача Петьо Кол, като длъжностно лице – преподавател, заемащ академична длъжност – професор в катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, умишлено е поискал пари в размер на 650 лева, за да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка.

Василев е невинен и по второто обвинение, че е придобил на неустановена дата и до 15.05.2017 г. в кабинет №10 в УХТ е държал боеприпаси – 32 броя патрони за стандартни бойни пистолети, кал. 7.62х25 мм, без да има надлежно разрешение по чл. 14 от ЗКВВООБ и го оправдава в това да е извършил престъпление по чл. 339 ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Димитър Димитров за невинен по обвинение в помагачество на проф. Василев за искане на подкуп от студент.

Невинен е и обявеният за втори помагач Петьо Колев.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Телевизионното предаване Господари на ефира е свалено от екрана на Нова телевизия. То обаче стана причина и за друго загубено съдебно дело - това срещу бившия упровител на Комплексен онкологичен център ЕООД - Пловдив, д-р Красимир Вальов.

Д-р Вальов бе напълно оправдан от съда по обвиненията, които му сервираха Господари на ефира.

Засега не е ясно дали очернените специалисти ще си търсят правата от продуцентите на сваленото предаване за уронване на престиж, загуба на професионална репутация и кариера, здравословни проблеми.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм