1 от 34-те концепции за Пловдив столица на културата

Автор:
Понеделник, 13 Февруари 2012 16:47
1 от 34-те концепции за Пловдив столица на културата

Plovdiv-Online публикува писмото на археолога Андрей Киряков и пълния вариант в PDF формат на концепцията му за Пловдив европейска столица на културата 2019, предоставени ни от автора.

Готови сме да публикуваме и други концепции, ако в тях има рационално зърно.

След като вече бяха обявени резултатите от конкурса за идейна концепция "Пловдив европейска столица на културата 2019", се чувствам свободен да изпратя до пловдивските медии моята идейна концепция по темата.

Може би една от тези, определени като "есета" и "заиграващи с тракийската тема".

А с коя друга искам да попитам?

Най-древният град в Европа, център на тракийската култура, през праисторията, през римско време и до ден днешен...

И какъв вид концепция очакваха организаторите на конкурса, без предварително зададени условия и най-вече при ограничение на концепцията до обем от 5 страници?

Участвах в конкурса, не толкова заради наградите (които така и не бяха раздадени в пълния им размер), а поради това че състоянието на археологическото и изобщо на културно-историческото материално наследство в град Пловдив е в плачевно състояние.

Колко жалко за нашия град, който като виждаме се развива по стария начин, ръководен от все същите културтрегери...

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • Адмирал Куроедов

  С удоволствие прочетох разработката на Андрей Киряков! Предварително обаче правя уговорката че не съм никакъв експерт по темата, включително и на днешното събитие, дори експерт е абсурдно силлно казано, просто не мога да давам оценки на журито и на авторите-състезатели. От друга страна работата на А.Киряков ми се стори заслужаваща адмирации с оглед експертния му анализ на причините да кандидатстваме за номинацията и приложените свежи идеи-предложения. Да не говорим, че е стилно издържана. Същевременно доводите на Комисията също звучат относително логично, само дето човек остава с впечатлението, че и те май не са съвсем наясно какво точно искат. Намирам за естествено Кандидатът за Евро-култ-град да изтъкне с предимство собствените си "екстри" - древност, история, археолог. находки, които подкрепят тези доводи, прехода между епохите, случвали се тук от 7 хилядолетия, та чак до днешната кризисна реалност. Да представи всичко това на популярен и разбираем за всички "език", като с ненатрапчиви научни (безспорни) доказателства елегантно прокара внушението за общоевропейска културна значимост. По тези параметри Пловдив ми изглежда направо "лесна за омесване салата". Ами представете си че ако дори един Лондон кандидатства за номинацията - кво ше направи? - Ще си изтъкне келтските, саксонски и прочее корени, древноримското си наследство, Ескалибур, Крал Артур и ще приложи десетина филмови блок-бастъра около тези легенди и сума ти още фантасмагории, докато при нас всеки камък е История! Подминаваме ги в подлезите даже и се подпираме на тях?! Абе, не знам, не мога да давам оценки. Но с много мъдруване ще ни отсвирят. Да не говорим, че ако и да отговаряме на всички критерии за Евро-номинация, издъхваме по съвременните, инфраструктурни, на които Голямото жури също обръща решаващо внимание. То май там трябва да се конкретизират Концепциите...

 • едно мнение

  И аз прочетох проекта. Интересна концепция. Има много разумни предложения. Ако все такива са отхвърлените - то какви ще са наградените?! Дали не заслужава всички предложени идеи да се използват разумно - за доброто на общата бъдеща концепция...ЗАЩО НЕ СЕ ПОМИСЛИ НАД ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВСИЧКИ РАЗУМНИ ИДЕИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ.... А НА НЕПРИЕТИТЕ - БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ДАДЕ КОНКРЕТЕН ОТГОВОР - С АРГУМЕНТАЦИЯ . ТЕЖКО МУ НА ЖУРИТО... КАКВИ ОТГОВОРИ ЩЕ НАПИШЕ...

 • Адмирал Куроедов

  ДО ЕДНО МНЕНИЕ - ами че от Комисията точно това казват - което ти предлагаш, едно-към едно. Че проектите "бъкат" от бляскави идеи и предложения, но с локален "характер" и ще се използват неизбежно, а решението е одобрените "под условие" разработки да се дискутират в търсене на обща Концепция, но вече с масовото участие на всички пловдивски "капацитети" в бранша! Поне така пише в дописките по темата, ако (надявам се) не греша. Абе, все още има надежда, но по стар обичай има опасност да се удавим в скудоумни разсъждения, въздвигане на кръчмарски востания, в които, както бе казал навремето Ал. Секулов "накрая ни еб...ат" жените. Сик трансит глория мунди.

 • Малеййййй...

  Абе вие добре ли сте?! Я прочетете внимателно пак т. нар. концепция - единственото, което се прелага е "възстановка" на нещо си - тракийски игри, византийски, римски , български... И я го мижте като реализация - Спас Гърневски като гладиатор или Даниела Желязкова като хетера; или Чомаков като тракийски ноин или Ем. Божкова като византийска императрица ... Ще смаем Европа...

 • Голямата СИНЕКУРА

  Дайте да даде(те), другари! Хем ВЕЧЕН (по-вечен от Roma, citta eterna?!) хем ДРЕВЕН; егати грандоманията. Оти не са опитаХте да опазите каквото имаХТЕ? (минало свършено глаголно време)

  За какво взима заплата тоя, който НЯМА хабер (концепция), а плаща награди да му каже някой КАК и КАКВО докато той се преспокойно разписва във ведомостта всеки месец за моя сметка (на данъкоплатеца)?

  "...изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Кирил Търпов..."

  За шантавата НЕБЪДНА идея за "столица" на все по-провинциализиращия се Град, който дори не успява да опази съществуващи съкровища от национално значение?

  А дали можеш да фокусираш на зам. кмета Сте.Сте.: некакво ... ПРИНОСЧЕ, освен кудкудякане? На ДЕЛО? Съзираш ли нещо?

 • "концепцията" изчетох.

  Мерси, но НЕ.
  Словесност, намерения, разноски - без практичесо значение в кризата, в която едва успяваме да изпълним изискващите се по регламента 4 гребни бази и 9 тепета. Археологически паркове (Лаута "или другаде"?) докато в самия център на Пловдив бурените надвиха?
  Пловдивският център няма АВТОМОБИЛЕН ТРАФИК за обслужване, бе колега; я забранете по Отеца, спрете по Заимов, Иван Вазов, Гладстон - и готово, ето ни отново в светлото бъдеще на епохата на ТРАКИТЕ, двукраките! И каруците спряха, и тръгнахме по налъми баш столичани.
  Никой ли не забелязва тютюневите складове? А мол Марково? Накъде, бе хора?
  Както казвахме в древния Рим: "ACQUA NUDA', гола вода.

 • акад. Кънчо П. Деров, фелдф. Хон. Кауза

  Не така с лошо, бе колеги, и присмехулно за "голяма" синекура. Ей къде е 2019 - има няма 7 годинки, докат'са завъртиш и са изнизале. 84 заплати к'во са за такава Задача. Нито за пенсия ще се навъртят, нито за Почетен Селянин на Пловдив са достатъчни; добре че сме ръкоположени за Хонорис Каузата.
  А колко усилия, колко напрежение, какви отговорности; ами умения да надхитриш журналистите дето все си пъхат носа на човека във ведомостта и фондацията ... опитвали ли сте вий от пусто в празно, на морето дупка, конкурс след конференция след командировка, то Рим, то Монте Карло, то Лас Вегас - съсипия, с тия кльощави 300 хиляди?
  Лесно ви е на вас.
  А след блестящата победа, която Нашата Длъжност (и няколкото сътруднички, секретарки, шофьори и масажистки) ОСИГоРЯВА на тоа град някой ще каже ли "аферим" (оп-па, тук стана политическа грешка, таз’ дума май турска; БРАВО исках да кажа, по-добре звучим на италянцки ний компонистите) на отрудените дейци? Едно "Заслужил Деятел" поне, както Начо "културата"? Или сухо - още по-добре.
  Та не злобейте, няма място за завиждане, Ние ЗА ИДЕЯТА се жертваме.
  (Небъдна ли била? Е да де, знам, аз за т’ва вас питам за “концепции" какво и как, та да си имам тенекийка, аз съм лесен, подписвам ведомостта; а пък дотогава плащанията ще да са в мин. св. глаголно време).

 • АК

  Здравейте майнички,
  да така е, времената са тежки. Сякаш няма време и място за излишни разходи и за култура. Но опитът учи, че ако чакаме по-добри времена да дойдат, може и да не ги дочакаме. Така е в нашата родина ...
  Като писах моята концепция, гледах да съм максимално практичен и да предложа някои решения за възстановяване на културното наследство в града. Да ви кажа точно затова и загубих, защото от концепцията се очакваше да е още "по-културна" и по "артистична". Т-е да няма нищо общо с града и реалността, да е една артистична културна концепция, сама за себе си. Като например тази дето спечели първо място - там предлагат да направим "дворец на сетивата". Чудесно нали, висша арт идея!? Аз се въздържах точно от такива предложения, като предложих нещо по-практично, затова и загубих. Така че това да се знае при следващите анализи на ситуацията със столица на културата.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм