Каназирева поема канала в Кричим

Автор:
Вторник, 19 Май 2020 15:42
Каназирева поема канала в Кричим

Областният управител Дани Каназирева ще се срещне с граждани на Кричим, които са направили подписка /от над 300 души/, свързана с проблема със спрения напоителния канал “Света Марина“ и невъзможността да използват вода за напояване на земеделските им земи и лични стопанства. Съоръжението е спряно поради неизпълнение на съответните предписания по Закона за водите.

Проблемът засяга повече от половината жители на Кричим и предизвика огромно обществено недоволство.

На срещата ще присъстват директорите на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"и Напоителни системи, кметът на Община Кричим и граждани.

Отделно от това, областният управител, ще обсъди идеята на Министерството на околната среда и водите за коригиране на графика за изпускане на ВЕЦ-овете на сега установените 5 кубични метра в секунда до екологичния минимум - 1,8 кубични метра в секунда. За своето намерение Екоминистерството е изпратило писма до Областна администрация и до редица институции.

Мотивът е, че вече са изградени прагове на река Въча, с което се решава проблемът с питейната вода в района.

“ Ако това се случи обаче, ще стигнем отново до пресушаване на реката и с проблеми с ихтиофауната, тъй като ВЕЦ-овете нямат техническата възможност за изпускане на по-малко количество от 5 кубични метра в секунда. Докато този технически проблем не се реши, не трябва да се поемат рискове, коментира Дани Каназирева.

Областна администрация ще изпрати становище до министъра на МОСВ.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм