Възраждат Дионисиевите празници в Брестовица

Автор:
Петък, 14 Февруари 2020 16:54
Възраждат Дионисиевите празници в Брестовица

Община „Родопи” отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята в село Брестовица.
Кметът на общината Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята в масива „Бяло поле” край селото.
„ В предизборната си програма обещах, че ако стана кмет ще върна една забравена традиция в община „Родопи” – Дионисиевите празници. Още тази година ще възродим тържествата , които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица”, каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов. Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година.
Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов бяха специални гости на празника Трифон Зарезан в село Брестовица. Тържеството започна с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята.
„ Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта”, каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев.
Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Зарязан

    Хайде наздраве и дано Михайлов и Маринов отпуснат парици на Любчо, та да оправи централната част и улиците водещи към нея /и покрай нея/! Не може уличната мрежа, на едно от най-хубавите села в България, да бъде в такова окаяно състояние! Честит празник!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм