Бивш шеф на Напоителни системи жали условна

Автор:
Събота, 25 Януари 2020 11:24
Бивш шеф на Напоителни системи жали условна

Бивш шеф на Напоителни системи ЕАД и бизнесмен обжалват условни присъди за злоупотреба със служебно положение и опит за подкуп пред Апелативен съд Пловдив на 27 януари.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пазарджик и по жалби на двамата подсъдими, които са признати за виновни в опит за принуда на длъжностни лица от „Напоителни системи“ клон Тополница и опит за подкуп на същите.

Пазарджишкият окръжен съд е признал И. П. за виновен в това, че на 31.05.2016 г. и на 14.06.2016 г. в Пазарджик е направил опит да принуди Т. С. в качеството ѝ на управител на „Напоителни системи" ЕАД клон Тополница, да въздейства на служители в дружеството, определени като комисия за приемане на извършени строително-монтажни работи, като ги убеди да изготвят и подпишат три броя протоколи за извършени строително-монтажни работи на кантон „Варвара-1", воднотехническо съоръжение „Бент Лесичово" и прилежащ към него кантон, както и кантон „Гелеменово", в които да удостоверят, че строително-монтажните работи на обектите са изпълнени изцяло, въпреки че същите в действителност не били извършени.

Подсъдимият е злоупотребил с властта си като изпълнителен директор на „Напоителни системи" ЕАД като казал на Т. С., че ще я уволни като управител на „Напоителни системи" ЕАД клон Тополница, като изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца обществено опасни последици. За тези престъпления съдът е осъдил И. П. на 2 години условно с 4 години изпитателен срок.

Съдът е признал за виновен и втория подсъдим С. К. за това, че на 14.06.2016 г. около 15.00 часа в Пазарджик, в административна сграда на „Напоителни системи" ЕАД - клон Тополница", в кабинета на управителя на дружеството е предложил и направил опит да даде сумата от по 2 000 /две хиляди/ лева на 3 длъжностни лица в „Напоителни системи" ЕАД, клон Тополница, за да изготвят и подпишат три броя протоколи за извършени строително-монтажни работи в които да удостоверят, че строително-монтажните работи на обектите са изпълнени изцяло, които в действителност не били изпълнени, като изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца обществено опасни последици.

За това престъпление съдът е осъдил С. К. на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и глоба в размер на 2 000 лева, както и да заплати в полза на държавата равностойността на предмета на престъплението в размер на 6 000 лв.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм