Книга за 3 събития, променили света

Автор:
Петък, 08 Ноември 2019 14:17
Книга за 3 събития, променили света

СЪБИТИЯТА,
КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА

 обем: 304 стр. 

цена: 24,95 лв.
ISBN 978-954-26-19611
Превод: Марина Симеонова 

Луксозно подаръчно издание за любители на историята

Очаквайте на 12 ноември!

За книгата

От кацането на Луната през 1969 г. до първия мобилен телефон, тази завладяваща панорама на събитията, които са променили света, е задължително четиво за всички любители на историята.
Прекрасно илюстрирана, книгата напомня за историите от новините, които формират облика на света. Тук ще прочетете за природни бедствия, социалнополитически сътресения, значими открития и удивителни постижения на човешкия дух.

3 събития, които промениха света

1. Първите говорещи филми

Още преди началото на ХХ век Томас Едисън започва да експериментира с добавянето на звук към филма. Процесът на синхронизация между реч и картина обаче му се вижда твърде труден и така се ражда „немият филм“. Немите филми, в които актьорите представят истории с мимика и жестове, използват субтитри, за да разкажат историята, и музикален фон, за да предадат атмосферата на всяка сцена.
Немите филми са популярни в началото на ХХ век и през Първата световна война, а някои от актьорите са добре познати и до днес. Двама от най-великите актьори на нямото кино са Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Заради умението на Чарли Чаплин да създава образ със специфични движения и изражение, той все още се смята от мнозина за най-добрия комичен актьор, докато филмът на Бъстър Кийтън „Генералът“ е шедьовър на комедията и съспенса.

Актьорите на снимачната площадка по време на заснемането на „Джаз певецът“.

През 20-те години на ХХ век режисьорите започват отново да търсят начин звукът и сцените да се записват заедно и да се излъчват едновременно. През 1925 г. „Уестърн Електрик“ и „Уорнър Брадърс“ се споразумяват да създадат система за произвеждане на филми със звук. Системата „Витафон“, изобретена от лаборатории „Бел“, е метод за звукозапис върху самия филм. Първият филм, който използва системата, е „Дон Жуан“ през 1926 г. В „Дон Жуан“ историята е разказана по обичайния начин с жестове и субтитри, но пеенето и музиката са записани като част от филма.
Пробивът с речта идва година по-късно, на 6 октомври 1927 г., когато „Уорнър Брадърс“ пуска първия филм със синхронизиран звук. Филмът се казва „Джаз певецът“.

2. Мрежата

Световната мрежа представя информацията и документите, поместени в интернет, за глобална аудитория от компютърни потребители. За създаването й Тим Бърнърс-Лий не взема никакъв хонорар или възнаграждение за патент. Той смята, че това трябва да е нещо, което всеки да може да използва.
През 1989 г. ЦЕРН е най-големият интернет възел в Европа. Бърнърс-Лий развива своята „мрежа“, като свързва интернет с хипертекст. Той казва: „Просто трябваше да взема идеята за хипертекст и да я свържа с идеите за протокол за управление на обмена на информация и системата за имена на домейните“.
Повечето от технологиите, включени в Мрежата, вече са създадени. Бърнърс-Лий ги обединява, мислейки на по-високо и абстрактно ниво за това как може да се постигне още по-голямо ниво на взаимосвързаност на идеите. Неговото дело и благородството да го предостави безплатно е отбелязано на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

3. Феликс Баумгартнер преминава звуковата бариера в скок от Космоса
Звуковата бариера

Феликс Баумгартнер е роден в Залцбург, Австрия, на 20 април 1969 г. Като дете той мечтае да скача с парашут и прави първия си скок на 16 години. Постъпва в австрийската армия, където практикува парашутен скок върху малки целеви зони и е част от военния демонстрационен и състезателен екип. През 1988 г. той започва да изпълнява демонстративни скокове за „Ред Бул“ и оттогава те си сътрудничат по различни проекти.
Баумгартнер осъществява серия от дръзки каскади, включващи скокове с парашут и скокове от типа BASE. Това е екстремен спорт, при който участниците скачат от неподвижни обекти и използват парашут, за да спрат свободното падане и да се приземят. BASE е акроним, съставен от четирите категории неподвижни обекти, от които състезателите могат да скачат: сгради, антени, мостове и скали.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм