2 пловдивски ВУЗ-а подписаха договори с Китай

Автор:
Сряда, 12 Юни 2019 17:14
2 пловдивски ВУЗ-а подписаха договори с Китай

Два университета в Пловдив подписаха договори по програмата за научно и технологично сътрудничество между България и Китай. Днес на официална церемония подписи положиха ректорите на Аграрния университет и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ – проф. Христина Янчева и Проф. д-р Румен Младенов. Те са на стойност над 600 000 лева и ще изпълняват съвместно с университети от Китайската народна република.

Проектите се финансират от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Предстои да се подготви и меморандум между ФНИ и Китай.

На срещата присъстваха Заместник-министър на образованието и науката Карина Ангелиева проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“, Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България, кметът на Пловдив Иван Тотев, ректори и преподаватели.

През миналата година бяха подадени 20 проекта. Двете проектни предложения са на тема: „Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“, с ръководител проф. д-р Вили Харизанова от Аграрния университет и „Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“, с ръководител проф. д-р Иван Иванов от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Предстои да се определят условията и областите за следващите няколко години между България и Китай за университети и научни организации.

Заместник-министър Ангелиева посочи, че се работи в областта мобилност на изследователите между двете страни, както и обмен на студенти. В рамките на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС също се стимулира взаимодействието с Китай в областите на земеделието, климата и т.нар. „умни градове“.

България и Китай си сътрудничат над 15 години в областта на науката и образованието. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм