37 творци от Турция откриха Трета изложба на приятелството

Автор:
37 творци от Турция откриха Трета изложба на приятелството

Вчера в Дома на културата „Борис Христов“, (фоайе, ет.2) беше открита „Трета приятелска изложба“ на художници – професори, преподаватели и възпитаници от водещите висши учебни заведения по изкуствата от Република Турция - Истанбул Ъшък Университет-Факултет за художествено изкуство в Маслак и Бейкент университет - Факултет за художествено изкуство, текстил и моден дизайн в ,Маслак, Истанбул. Куратор на експозицията и двигател на сътрудничеството между Пловдив и турските университети за 3-ти път е г-жа Рафие Караджа, също автор, участващ със свои творби.

Сред многобройните гости на откриването бяха г-н Хюсеин Ергани - Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Волкан Бозкурт Танйълдъз – вицеконсул, доц. Ангел Иванов – заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив, Снежана Фурнаджиева – Председател на Дружество на пловдивските художници, Цвятко Сиромашки – скулптор, Крум Шаранков – творец и организатор на международния проект за мозайки „Балкански мостове“, Божидар Савов – галерист, собственик на галерия „Савов“, Сашка Гъделева – Председател на Общински читалищен съюз – Пловдив, Ганка Янкова – мениджър на девически хор „Евмолпея“ Пловдив и много други приятели от Кърджали, Хасково и Пловдив.

От името на почетния патрон на изложбата – председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която поради служебни дела извън Пловдив не успя да присъства лично, бяха връчени 4 почетни плакета - на проф. Ахмет Озол, проф. Басри Ердем, г-жа Зюлал Карлова и кураторът на изложбата г-жа Рафие Караджа.

„Изкуството не познава граници, не познава ограничения, то е свят на автентичната емоция, която свързва хората от различни етноси, религии, народи. Днешната изложба е пореден пример за неоспоримия факт, че изкуството е универсален език, който ни сближава“, каза доц. Ангел Иванов, който имаше честта и удоволствието да връчи плакетите.

Нина Димовска, директор на дирекция ККН приветства гостите от името на Община Пловдив и им разказа  за атмосферата, в която кипи града по време на голямото събитие - Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като не пропусна да ги поздрави за прекрасните творби, с които участват в „Третата приятелска изложба“. Тя им пожела прекрасни мигове по време на престоя им в Пловдив, (който включва и обиколка на забележителностите на града и региона), които да ги вдъхновят за нови проекти, нови картини, които биха могли да станат част и от следваща „Четвърта приятелска изложба“.

Генералният консул на Република Турция отправи топло и сърдечно приветствие към  своите сънародници, които видимо се вълнуваха и в продължение на час след изложбата продължиха да си правят снимки за спомен с него, на фона на творбите си.

След Пловдив, изложбата тръгва на път из Европа, каквато е традицията и при предишните две приятелски изложби, които бяха организирани в Пловдив, и които станаха основа за отлично сътрудничество и общи проекти между пловдивското дружество на художниците и турските им колеги.   

Участници:

 1. Dr.Ahmet Özol
 2. Dr.Basri Erdem
 3. Prof . Dr.Gülsün Parlar
 4. Dr.Erol Özden
 5. Ethem Baymak
 6. Doç.Dalila Özbay
 7. Gülseren Sönmez
 8. Aynur Akgül
 9. Aynur Ocak Gündoğan
 10. Aysel Kul
 11. Ayşe Delier
 12. Ayşegül Akman
 13. Bensen Ünlüoğlu
 14. Bersen Özkan
 15. Cahide Topaloğlu
 16. Esen Elderoğlu Tüneri
 17. Feyza Zeybek
 18. Gülçin Alpay
 19. Güler Özcan
 20. Günseli Yetkin
 21. Hatice Erbaş
 22. Hürriyet Gökbayir
 23. Hüseyin Sartaş
 24. Meryem Balci
 25. Mukadder Oyanik
 26. Münü Durukan
 27. Nergiz Dirlik
 28. Nesrin Ertaş
 29. Nilüfer Batmanoğlu
 30. Nurten Füsun Altinsoy
 31. Pervin Bülbül
 32. Sabiha Uzunoğlu
 33. Şükran Çizmecioğlu
 34. Yurdanur Gözcü
 35. Zekiye Tellioğlu
 36. Zülal Karliova
 37. Rafiye Karaca

Küratör: Ressam Rafiye Karaca

Koordinatör: Serdar Karaca

Asistan: Cansu Karaca

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

 • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм