Огромна торта на Античния театър за 50 г. Старинен Пловдив

Автор:
Понеделник, 01 Април 2019 17:49
Огромна торта на Античния театър за 50 г. Старинен Пловдив

Огромна торта и пускане в небето на 1 април на 50 бели балона отбеляза началото на празниците по повод 50-годишнината от създаването на „Старинен Пловдив”.

Знаменитият и единствен по рода си културен институт у нас е създаден точно на 1 април и оттогава досега повечето му управители са назначавани именно на тази дата, отбеляза в привествието си зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която е един от бившите шефове на Старинен Пловдив.

Тя подчерта изключително доброто взаимодействие на днешния Общински институт с Община Пловдив и кмета инж. Иван Тотев, което спомага за развитието на Стария град в последните 8 години.

Приветствие към стотиците пловдивчани, посланици и генерални консули поднесе и друг от бившите управители - Наташа Димитрова, която посочи, че няма турист, посетил Пловдив, който да не е минал и да не се е възхитил на Стария град. Тя призова за напълване на къщите в резервата с елитна култура, каквото това особено място изисква.

Празникът се откри на Лапидариума, където по инициатива на арменския почетен консул е засадено вечно зелено дърво от всички пловдивски етноси по време на мандата на Амелия Гешева като управител на ОИ Старинен Пловдив.

Наследникът й Йордан Илиев поименно отбеляза имената на голямата петорка, с която започва новият живот на Стария Пловдив преди 50 години - Атанас Кръстев - Начо Културата, арх. Вера Коларова, арх. Петко Кикиманов, Джовани Димитров и Елена Узунска, както и на техните наследници в годините.

Юбилеят ще се преплете със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. Точно затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите, а също така и с имена, чийто живот е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Изложба на Коста Форев може да се види в Балабановата къща, където е експонирана и изложба "Дунавски карикатури".

В пруста на Балабановата къща бе излъчен най-добрият филм за Стария град, създаден от БНТ, в който са снимани Начо Културата и още много знакови личности, чиято съдба е свързана с 50-годишната история на Стария град на Пловдив.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм