Откриха антична улица на разкопките до пощата

Автор:
Петък, 14 Декември 2018 14:34
Откриха антична улица на разкопките до пощата

Още една антична улица беше разкрита от екипа на археолога Мая Мартинова на Южните пропилеи, които се намират от южната страна на Централна поща.

Припомняме, че археолозите правят проучвания в рамките на програмата за реконструкцията на площад Централен.

Улицата е кардо - с посока север-юг. На практика точно в този участък е имало кръстовище и тази улица извежда извън крепостните стени. Тя е застлана със сиенитни плочи, които са използвани за настилка на повечето антични улици под тепетата, тъй като са най-здравият камък, разказа Мартинова. Улицата обаче едва ли ще бъде разкрита изцяло, не се предвижда да бъде проучена в южна посока.

Тя обясни, че южният вход на Агората или Форума и Южните пропилеи са разкрити още през 80-те години на ХХ-ти век. Сега обаче екипът й е почистил една от античните улици с посока север - юг, която пък доскоро е била засипана с пръст, за да се запази от следите на времето.

В момента археолозите правят частично допълнително проучване на Южните пропилеи, тъй като общината предвижда да изгради там подпорни стени за поставяне на новата настилка на централния площад.

При разкопките са разкрити стълби, които бележат входа към Агората. На място са открити единични фрагменти от керамика, но тъй като в този район има много дълбоко проникнали съвременни сгради и техническа инфраструкутра, останките от античността са почти разрушени.

Тази година археолозите проучваха и форум Запад. Те разкриха част от ареята, откритото площадно пространство и малък сектор от Стилобата на Западния портик, който носи колонадата. При работата си специалистите се натъкнаха на една мраморна база за колона, която се намира на мястото, където първоначално е била поставена. Това показва какво е било разположението на колонадата.

Предстои разкопките да бъдат експонирани. Най-вероятно в проекта на арх. Румяна Пройкова, която работи по реконструкцията на площад Централен, ще има възстановка на част от колонадата на площада.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • НЕДА

    ПЛОВДИВ Е РАЗПОЛОЖЕН НАД СТОТИЦИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ. ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН? ИМАТЕ ЛИ ПОНЕ МАЛКО МОЗЪК?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм