Площадът - от гранит, подходите към него - от земелрок

Автор:
Сряда, 17 Октомври 2018 18:23
Площадът - от гранит, подходите към него - от земелрок

Структурата на Да България - със сериозно присъствие на обсъждането

50 на сто гранит и още толкова – земелрок ще бъде настилката на площад Централен.

Откритото пространство ще бъде предимно от естествения материал, а подходитге към него и тротоарите на булеварда - от изкуствения.

Това стана ясно на общественото обсъждане на проекта в Дома на културата, което продължи 3 часа.

На форума солидно присъствие отбеляза пловдивската структура на Да България, чиито членове апострофираха и задаваха въпроси на кмета Иван Тотев.

Някои от членовете на формацията се изнервиха от подробните отговори на кмета, защото въпросите бяха записани в телефоните им и дисплеите им непрекъснато угасваха докато ги прочетат.

Освен градоначалника, отговори даваше и арх. Румяна Пройкова и собственика на фирмата-изпълнител Драгиев и ко.

Намерението настилките да не са само от естествен материал предизвика издателя Манол Пейков да направи няколко изказвания срещу земелрока.

Това обаче отприщи бурни възражения на управителя на фирма Земелрок, който се обърна към част от привържениците на Да България с призива да спрат с невъзпитаното си държане.

От началото се държите много невъзпитано. Престанете, обърна се бизнесменът, който се представи като Васил Попов.

По думите на Пейков Пловдив не заслужава друга настилка освен такава от естествени материали.

Той дори призова, след като гранитът е толкова скъп, да се направи само половината от площада, а останалата да остане за догодина.

Около 5 млн. лв. от обществената поръчка за целия площад Централен са предвидени за реновирането му.

Кметът поясни, че в поръчката са вкарани и подходите към площада и тротоарите на бул. Цар Борис III Обединител,, заради това се казва, че настилката е 50/50.

По думите на градоначалника между 70 и 80 % от площадното пространство ще бъде покрито с гранит.

Трябва да влезем в тази рамка. Средствата са ограничени, все още не знаем колко ще излезе ремонтът на подлеза на ул. Гладстон. Там нещата са изключително трудни и сериозни, посочи Тотев.

Арх. Пройкова се съгласи с някои от забележките и призна, че по-качествена настилка от гранита няма, но се е съобразила с заложените параметри.

На въпрос защо паветата от ремонтираните улици не се поставят на площада. Иван Тотев отговори, че това е управленско решение и той няма да бъде кметът, който ще направи централния площад на града с паваж.

Издателят Манол Пейков се съгласи с думите му и потвърди, че Пловдив не заслужава площад с павета.

Пловдив от години няма площад, какъвто има във Флоренция, Лука и другите италиански градове, които цитирахте,  обърна се градоначалникът към Пейков, който преди това заяви, че ако кметът на някой от тези градове сложи земелрок на площада, ще бъде обесен там.

Пространството пред пощата е оформено като място за преминаване, което е ползвано за манифестации след 60-те години на 20 век, а партийните водачи са стоели и са махали отгоре, допълни Тотев.

Той разказа, че неговият баща е отрасъл в къща точно в тази част на града, но при изграждането на площад Централен” – през 1963 г., фамилната къщата била съборена и семейството преместено в блок в Гагарин.

Към края на дискусията кметът се обърна към Манол Пейков и останалите, които репликираха проекта и ги посъветва да се срещнат с арх. Румяна Пройкова и проектантския екип и да дискутират с тях идеите си.

Ето и повече подробности за проекта, публикувани от кмета Иван Тотев във Фейсбук:

Днес в Дом на културата „Борис Христов“ представихме идеята за пространството на площад „Централен“ и зоната около него, чиято последна реконструкция е била през 70-те години на миналия век.

В момента имаме одобрен архитектурен идеен проект от НИНКН, предстои одобрението на техническия. След проведена процедура по ЗОП, има избран изпълнител на строително-монтажните работи.

Архитект Румяна Пройкова представи проекта, чийто обхват на север е Одеона, на запад е Цар-Симеоновата градина, на юг – Военния клуб, бившия партиен дом, хотел Тримонциум и на изток - булевард „Цар Борис III Обединител“.

Налице са три разкрити археологически пространства – форум Запад, Форум Север и Форум Изток и Юг.

Според одобрения проект има обособено площадно пространство със запазване на археологическите разкопки. От площада към форум Запад ще се осъществява с плавни преминавания. Предвиждат се и зелени площи, като един вид продължение на градината.

На изток от Форум запад ще има ажурна метална пергола с растяща растителност за прохлада през топлите летни дни. Големите дървета ще се запазят, а пиниите пред Пощата ще бъдат преместени на по-подходящо място.

От северната страна на Пощата обмисляме пренасяне на комуникация с възможности за място за отдих и кафенета. Металните парапети ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъдат сложени стъклени, за да се вижда Форум - Север, а мястото да се превърне в зона за културни събития.

В най-южната част поредицата от антични магазини, от страната на паметника на Гюро Михайлов ще се превърне в ниско водно огледало с идеята да дадат повече прохлада. Обмисля се и поставяне на макет за завършения римски форум като свидетелство и ориентация на хората, както и вдигане на части от колоните, които да създадат обогатено археологическо пространство.

Южните пропилеи са отворени наполовина, но желанието е да се разкрият напълно. Пешеходното пространство към подлеза на Тримонциум ще се увеличи за сметка на паркинга, като двете зони ще бъдат отделени с един ред дървесна растителност. Стълбите на подлеза ще се преместят.

По протежението на тротоара на булевард „Цар Борис III Обединител“ ще има и велоалея. Паркингът отстрани на Военния клуб ще се премахне и ще стане част от площада, пешеходните тротоари на улица "Иван Вазов" ще се разширят за сметка на платното, а движението на автомобилите ще бъде в едната посока.

Заедно с проекта за реализация на площадното пространство, правим и реконструкция на подземното съоръжение на "Гладстон", което е с приоритет. Общо сума, която в момента е заделена е 12 млн. лв.

В момента се пресмята количествата на настилката, която ще бъде положена. Представената архитектурна идея може да се променя, преди приемането на техническия проект.

Но в частта си за подчертаване на форума, да бъдат показани магазините в настилката, елементите на самата сграда, ареата, стилобата и т.н, проектът няма да се мени. Обмисля се да се направят нови разкопки до стълбите на Пощата откъм Тримонциум, което ще даде възможност да имаме всички входове на Форума.

Предстои да се прави проект за възстановяване на Форум Юг и Изток.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • ФАЛШИФИКАТ за милиони покрай ОПЛОЧВАНЕ

  Баба Ру Пройкова ЛЪЖЕ. Безочливо, от години менти Индженеринг-Будалата, че знае как да направи ФОРУМА. Но даже най-неподготвените присъстващи в залата познават дуп ... пардон, разкопката и не са виждали мраморни колони, капители, АРКИ + АРХИТРАВИ, с които тя щедро е разхубавила картинките си. А възстановката =АНАСТИЛОЗАТА= е сложен пъзел за подреждане и свързване на разпиляни СЪЩЕСТВУВАЩИ останки, находки. С тук-таме по някоя необходима неизбежна пломба.
  Форумът няма как да й е "ясен" понеже си стои неразкопаван, и ще остане така под многомилионното оплочване от Инджа. Нямаше нужда, мерсиме.
  Баба Ру ни продава ФАЛШИФИКАТ ала Кракра Пернишки, както акад. БожоДим се опитваше. Всеки театрал го умее, и по-добре, с Радамеси зад всяка колона. Великата Лилия Ботушарова, на която Градът дължи Античния, и нейния архитект Коларова, на която баба Ру се преструва за верен последовател (уж) сглобиха техния пъзел честно и почтено и истинно, там гиздави стиропорови аркади няма. Анастилозата спира там, където почва Хипотезата - а цялото построение на баба Ру е измислица, тя не разполага с мраморни останки. С материални ФАКТИ.

 • читател

  Павета на площада - това щеше да е най-голямата идиотщина, на която сега може да се любуваме на ремонтираната улица Отец Паисий... Вместо да се сложат удобните и прекрасни бетонни плочи, както е на Главната и около двете базилики, поради изричното искане на малоумни псевдоинтелектуалки и министъра на културата, който явно е с паве в главата, се върнаха отвратителните стари огромни павета.

 • Наблюдател

  Всичката реставрирана Археология е дело на арх. Вера Коларова. В нейния екип беше арх. Пройкова . Ботушарова никога не е проучвала форума

 • Патриот по душа

  Уникална стратегическа игра за завладяване на територии на други държави.
  https://www.erev2.com/en/register/5123
  Нека направим България на 3 морета отново !!!!!!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм