462 000 евро плащаме на собствениците на Павлити

Автор:
Четвъртък, 23 Ноември 2017 15:34
462 000 евро плащаме на собствениците на Павлити

462 000 евро ще трябва да плати България на собствениците на къща Павлити, по-известна като Синята в Стария Пловдив.

Това е решил съдът в Страсбург по делото "Ченгелян и други срещу България", каза адвокат Михаил Екемджиев, който представляваше седемте жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека.

Преди повече от година съдът в Страсбург е признал нарушенията на правото на всеки мирно да се ползва от собствеността си.

Съдът обаче е дал 4 месеца за споразумение. След като такова няма, е присъдено и обезщетението. Част от него е за пропуснатите ползи, друга част е за цената на имота, приспаднати са подобренията, направени от държавата.

Синята къща е обявена за паметник на културата с национално значение през 1949 г. През 1966 г. е национализирана. На собствениците е платена компенсация.

В началото на 90-те години бившите собственици искат от тогавашния кмет на Пловдив д-р Гарабед Томасян да им върне къщата.

Той отказва и хората завеждат дело. През октомври 1998 г. Върховният административен съд окончателно признава реституционните им претенции. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв. и на тяхно име са издадени нотариални актове.

Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България", които владеят имота, отказват да го напуснат. Така през 2003 г. наследниците подават нов иск срещу тях.

След 4 години процес през май 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) излиза с окончателно решение. с което де факто отменя реституцията. Така казусът стига до Страсбург.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм