Перлата на Стария град Клианти отвори врати

Автор:
Четвъртък, 22 Юни 2017 12:40
Перлата на Стария град Клианти отвори врати

Една от най-старите и красиви къщи в Стария град - Клианти отвори врати след близо 10-годишна реставрация.
Лентата прерязаха кметът Иван Тотев, шефът на ОбС Савина Петкова и изпълнителите - Джовани Димитров, арх. Румяна Пройкова и реставраторът Елена Кривошиева.
Сградата е строена в края на 18-и век, а реставрацията стартира през 2003 година със средствата на японски попечителски фонд към ЮНЕСКО.
Тогава перлата на Стария град бе порутена постройка.
За ремонта са изразходвани 1,6 млн. лева заедно с японските средства, които са малко над 300 000 лева и при от 2013 година досега.
Труистите ще могат да разглеждат бижуто на Стария Пловдив срещу 10 лева за вход и със задължителни калцуни.
Това обаче ще стане след близо 2 седмици, когато решението на ОбС, с което увеличи таксата, влезе в сила.
Дотогава входът остава 5 лева, поясни шефът на ОП Старинен Пловдив Минко Кафтански.
Общината ще назначи трима души, които да работят и менажират къщата.
Това е най-старата и най-красивата къща в Стария град, каза Иван Тотев.
Лесно е да почнеш проект, но е трудно да го завършиш. Повече от 10 години продължи мащабния ремонт. Като дойдохме тук преди години стърчаха греди, а на втория етаж имаше някакви рисунки, припомни той печалната гледка отпреди реставрацията.
Градоначалникът благодари на ОбС и на японската програма и тази на Карсива България за отпуснатите средства и на всички взели участие в реставрацията.
Обекти като този надскачат нивото на Пловдив и са национална гордост. Тази къща разказва историята на Пловдив. Това е уникален паметник с художествена стойност безценна за България, каза още кметът.
Той добави, че това е най-скъпата къща в Стария град и затова и входът е най-висок - 10 лева.
Арх. Румяна Пройкова благодари на арх. Вера Коларова, която е положила основите на реставрацията на Клианти и която вече не е е между нас.
Ние реално довършихме това, което тя започна, но не успя да дочака, каза още арх. Пройкова.
Съветник №1 пък благодари на арх. Христина Стойкова, която като представител на японския фонд е била мотор на проекта и която също вече не е между живите.
Щастлив съм, защото работата ни е такава, че носи много голямо удовлетворение, когато видиш крайния резултат , призна шефът на фирмата изпълнител Рест- Димитров Джовани Димитров.
Орнаментите са изписани в старинен стил и алафрангата с пейзажи на Константинопол и Виена.
Орнаментите не се повтарят, което го няма в нито една друга къща в Стария град , разказа художникът - реставратор Елена Кривошиева - носител на Награда Пловдив именно за реставрацията на къща Клианти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

 • Половинчата възстановка

  За сведение на истинските пловдивчани от някои по-истински, историята помни, а и арх. Христо Пеев сочи, че Клианти е имала поне още една ос на запад, към Св. Димитър. Не случайно тухлената къща (на Мишо Шишков) помежду им беше отчуждена, за да стане възможна цялостна реконструкция, но бюджетите изгаснаха с Народната Власт, та отчуждената къща си остана изоставена. Пък да се гадае, фантазират хипотези и да се съчиняват фалшификати е забранено на почтения реставратор.
  Така че даже и да няма менте имитации или съчинения; макар и тази да е от 28 години единствената реализация; въпреки прескъпите килими нека не губим перспектива та да я възвеличим до върха на "класацията": Хиндлиян няма начин да отстъпва на Клианти, и то не само заради Маазата или Хамама в слугинското крило с комшулука, а просто зашото е ИСТИНСКА. Стопроцентова АВТЕНТИЧНОСТ. Не "честна дума", не юнашко доверие, не вярване = "ВЯРА" която тъкмо в пловдивската мутрополия доведе до разхубавяването на СВЕТА МАРИНА. А вдъхновени творби за Мегдан Централен Форум са показвани в Общината - много привлекателни, почти като от акад. БожоДим.
  Справедливо беше между изброените (под диктовка) имена да споменат тандема Хранов-Костурков - опитни ветерани специалисти от едновремешния НИПК без които строителните работи нямаше как да се случат - или отново гласят за Почетни Съселяни някои по-нови пловдивчани с по-остри лакти, било софиянци, станимаклии, бургазлии или разградчани ...? пLOVEдив е LOVEly място за заселване, yes. Хак ни е.
  Къщата на леля Наварт и сина й Сурен, радиотехник, беше пък отсреща на четвъртия ъгъл на юг, двуетажна и тя грозно срязана както Клианти от "регулацията" на Йосиф Шнитер. Да очакваме ли още мутробарок? Терминал ТРИ.
  [http://danbg.com/wp/?page_id=378 САБ/ДАНбг]

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм