Стария град с площад ДиКиро

Автор:
Вторник, 01 Ноември 2016 15:12
Стария град с площад ДиКиро

Безименното досега площадно пространство пред храм „Св. Никола" в Стария град вече официално се нарича площад „Димитър Киров" – в памет на големия български художник, свързал творческата си и житейска съдба с Пловдив.

„За мен е изключителна чест и удоволствие, че този площад се наименува на един от най-видните ни съграждани. Мястото е изключително хубаво, в сърцето на Стария град – между два храма, до Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, от която очакваме да излязат достойни следовници на ДиКиро", сподели кметът на район „Централен" Георги Стаменов.

Заедно със съпругата на художника Русалия Кирова той откри табелата с името на площада. Районният кмет припомни, че решението за това е взето с пълно мнозинство от Общинския съвет в Пловдив след обсъждане в културните среди.

„Много съм радостна, че това се случва точно в Деня на народните будители. Димитър Киров беше щастлив, че живее в Стария Пловдив и именно тук сътвори голяма част от своите монументални произведения, които до ден днешен красят града, радват пловдивчани и гостите от всички краища на света", каза Русалия Кирова.

Директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив" Минко Кафтански покани всички изкушени от изобразителното изкуство да се насладят на творчеството на художника в къща „Стамболян", където е експонирана прекрасната му колекция.

„Димитър Киров беше истински будител – освен голям художник, беше и мощен двигател – създаде първия, и то международен, пленер в България, както и уникалните за страната ни „Есенни изложби в Стария град". Искаше да се създава хубаво, истинско, честно изкуство", посочи близкият приятел на ДиКиро художникът Николай Кучков.

На церемонията по наименуването на площада присъстваха също заместник-кметът на район „Централен" Деница Чингарова, общественици, художници, приятели на твореца и граждани.
Идеята е в скоро време на подходящо място на площада да бъде изложена сътворената от Димитър Киров мозайка „Тракийка", която Русалия Кирова дарява на пловдивчани.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм