Махат павилионите за пл. Централен

Автор:
Понеделник, 13 Юни 2016 11:39
Махат павилионите за пл. Централен

Община Пловдив спечели окончателно делото срещу собствениците на павилиони, затапващи връзката между Одеона и Римския форум, и на практика блокиращи досега мащабното строителство на бъдещия нов площад Централен на ситито.

5-членен състав на ВАС се е произнесъл окончателно в полза на общината, а още в петък собствениците са предупредени, че имат 30 дни да си махнат алуминиево-сктъклените изобретения от 90-те.

Ако не го сторят, общината ще събори павилионите и ще поиска услугата да се заплати от собствениците.

С решението на ВАС се дава окончателно зелена улица за мегапроекта на Пловдив от предишния мандат на кмета Иван Тотев - изграждане на нов градски център, който да втъкава различните културни пластове с естествени връзки между Одеона - Римския форум-запад - Римския форум-север, ЦБО - подлез Археологически и Голямата базилика.

В проектирането ще се заложи и изграждане на връзка между Форума и Цар Симеоновата градина.

До края на седмицата ще бъде обявена процедура в Агенцията за обществени поръчки за инженеринг и пълен технически проект на пл. Централен, който да стъпи на идейния на португалското студио FORA, спечелило преди 2 години конкурс на общината.

Обхватът обаче ще е значително увеличен - близо 50 на сто, каза кметът Иван Тотев. Освен връзката с Цар Симеоновата градина и Одеона, които са и в проекта на FORA, спечелилият заданието ще трябва да включи подлеза на Тримонциум, подлезът на Гладстон, Голямата базилика - почти до църквата Света Петка.

Стойността но прогнозни оценки ще е между 15 и 17 млн. лева.

Кметът е категоричен, че през октомври-ноември ще има избран изпълнител на техническото задание, а идното лято може да се започне и работа по площада.

Финансирането засега ще е от бюджета на Пловдив в три последователни години.

Целта е през 2019-та по-голямата част от новия пл. Централен да е готова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм