Днешните студенти нямаше да минат 8 кл. през 90-те

Автор:
Сряда, 09 Декември 2015 09:39
Днешните студенти нямаше да минат 8 кл. през 90-те

Откъдето и да се погледне 8-ми декември си остава, може би, най-интересния празник за всеки докоснал се до университетското образование в България.

Това е уникален български празник.

Празник, измислен и наложен само в България още през далечната 1916-та година.

С известно прекъсване след 1944-та година се празнува и до днес.

По света студентите празнуват на 17-ти ноември - международен ден на студентите.

И това, че си е само наш, го прави още по-специален и интересен.

Дотук със статистиката.

През годините няма власт, която да не е флиртувала със студентите, или да си е нямала проблеми с тях.

Е, може би, без тази в момента.

Няма власт, която да не е искала да ги постави под контрол и мониторинг.

Няма власт, която да не е търсила тяхното съдействие в трудни за нацията и държавата моменти.

Няма и няма и да има.

Защото сплавта между младост и образованост е титанична и взривоопасна.

Зависи на къде ще се насочи, или ще я насочат.

Студентите освиркаха Фердинанд преди век и университета им беше затворен.

Сега свирят по мачовете или в чалготеката.

Студентите бяха първите доброволци през Първата и Втората световна война.

Прибираха се от Виена, Париж и Лайпциг за да се запишат като доброволци.

Повечето от тях не се върнаха никога на студентските банки.

Представяте ли се това да се случи днес. Май - не.

Дано да не съм прав!

През 80-те години, като студент Емил Кошлуков бе вкаран в затвора заради "Фашизмът" на Желю Желев.

Представяте ли си колко неразбираемо е това за днешните студенти в епохата на Интернет.

Да те окошарат заради книга!

Сега ги прибират за марихуана, алкохол и протекъл силикон, а "Фашизмът" на Желю им звучи на повечето като тройно дестилирана водка.

Не знам, може би леко пресолявам гозбата, но така го чувствам.

Страшна девалвация има във висшето образование у нас.

Затова ми е думата.

Уникална девалвация.

Образованието се превърна не в ценност, а в житейска потребност с единствена цел - личностно себеустройване и кариеризъм.

И няма лошо, ако това себеустройване е подплатено с базисните знания, изискуеми за съответното образование.

За съжаление, печалната ми констатации е, че това не е така.

Завършват хуманитарни специалности без да да са прочели литературата, без която до 90-та година нямаше да те пуснат да минеш и в осми клас.

Не знам. Искам да бъда разбран правилно. И сега има мотивирани и добре подготвени студенти.

За съжаление, те не са мнозинство.

И няма как да е иначе, когато по брой на студенти, твърдо държим първото място в света.

Да, точно така - България е на първо място по брой студенти съотносими с населението на страната.

И това в голяма степен обяснява нещата.

Винаги, когато се гони количеството, качеството дава фира.

Но както и да е. Да се надяваме, че времето ще регулира и тези процеси.

А иначе - честит празник!

Тодор Кръстев, адвокат

коментар във Фейсбук

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (25)

Покажи предишните коментари
 • Емо

  Емо Кошлуков за съжаление не успя да направи кариера, която заслужава.

 • Тони

  За учениците е ясно, ами какво е нивото на политиците, юристите, общинските съветници??? Отчайващо ниско. Гледате си далаверката, а виновни винаги се намират.

 • г-жа Бандерова

  В България има два тиха люде. Едните, които са в далаверата и други, които не са. Вторите мощно завиждат на първите и се мъчат да ги изместят. Анатема!

 • Студент

  Не знам, ама е голям айляк човек. Само за купона си струва. Вярно има и тъпаци, които се отписват 'щото видиш ли, не могат да вземат първа или втора висша, ама тия са от най-простите. И те биха взели висше, ама не знаят къде и какво да кандидатстват. Само отърват купона. Да бачкат там за 500-600 лева, вместо да си живее кат' царе и техните да си им плащат. Ма тия са прости е човек. Тряа си умен, дори да си прост. Има си измислени специалности, влизаш си и си цар. Еее колко кавали взеха тая първа висша, пфф моя... там някви общи икономически теории, ташаци, абе общи работи - ще изкярят, ма тия са глъмпери. Такива системата ги отхвърля. Тез само викат - "ааа, те висшистите са прости", не моя ти си бил простия, че не знаеше как да се закачиш. Като знания повечето специалности сме едни и същи скафандри, еле пък Икономиката, мар майко. Пък за езиците в инженерните и икономически специалности... който научи език само от часа по език, веднага да му връчват Нобелова награда. Обаче за сметка на тва живота и купона там са на 6, поне докат съм бил в такива среди. Може би, дори само за живота си струва, не толкова, че човек може да научи нещо. То и от средното толкова може се научи нещо, ама за соц. лайфа бива. Самият начин на преподаване куца, и умствено изостанал да си ще видиш, че има начин да вземаш. Не, не говоря за пищови и пари, това също го знам, че съществува. Говоря за класическата система учебник - четене(зубрене) - изпит - оценка, а знанията липсват. Те не развиват мисленото ни, те сдъвкват и плюят, а от нас очакват да гълтаме, а ако се окаже жилаво, в нас бил проблемът. Ок, тва може да важи за правото, обаче правото не е единствената специалност и наука. И студента се чуди как го каза тоз дъртия пръч, как да го напиша ся правилно, а не може сам да осмисли и развие някаква теза там. Ми те балъците преписват за 3ка, а ако знаеха колко лесно се изкарва 3то само кат си развиеш малко мисленето. Ма... кел файда, човек... да са блъскат там. Накрая всички ще сме в трапа, ама поне кат се надхвалваме кой, кво висше има ша знам, за кво иде реч.

 • Георги

  Авторът е абсолютно прав! По всички показатели! Предлагам няколко примера от инженерните специалности: (1) "Специалист", завършил ВМЕИ (технология на машиностроенето), т.е. машинен инженер, не е виждал фреза по време на следването. За него резбите се изчерпват до лява и дясна и нищо повече. След следването "открива", че има и други резби (напр. цолова и т.н.); (2) инж.-металург не знае разликата между чугун и стомана?!?! и т.н.

 • Ужас

  След като у нас университетите са 52 и там се приемат студенти не с 3, а с 2, за какво качество на образованието говорим? Освен това, забравяме и всички профани, които преподават в тези измислени университети. Имам чувството, че някои университети и специалности са създадени за преподавателите, а не за студентите. Номера е, тия "специалисти" да взимат пари от въпросните университети, а качеството на преподаване е 0. А и Студентски град се превърна в Лас Вегас, там купонът не свършва. Как да седне да учи човек, след като чалготеките са под път и над път?

 • Връстник на автора

  Май сме родени в една и съща година с адвокат Тодор Кръстев, но мен Михаил Миков не ме е поздравявал за 48-мия ми рожден ден. Нито пък някой друг, с когото да анализираме предизборната обстановка. Мога да кажа едно: изпитите за право бяха (предполагам, че още са) по български език и история. На набора българският му не е на ниво, което би позволило на обикновен абитурент от онези времена да влезе в правния факултет. Може би все пак е на по-добро ниво от това на масовите български студенти. Но е добре този, който хвърля камъка, да е истински праведен.

 • Българин

  Неграмотни селяндури, пишете запетаи ! ! !

 • Бивша студентка

  Поколението, родено през 1970-1980, беше толкова многообещаващо и толковА перспективно. "Стартът" ни беше толкова ярък, а животът ни толкова бездарно прахосване от политиката. Да почиват в мир мечтите ни за светлото бъдеще, където всичко трябваше да бъде съвсем различно...R.I.P. Системата се възпроизвежда в себе си. Даже още по-лошо, клонинги, по-ниско стоящи от имбецили с гигантски крачки строят" компания без граници". Не ги коря затова, че са такива, а затова, че мечтаят да бъдат такива-тъпа, чугунена армия. Поощряването "фотографиране до вожда" е заместило напълно фотографиране до знамето. А вечно мрачното му настроение(на вожда) и скапания му английски им действа по-добре от валиум. Вместо още по-напоителна реч, ще заключа накратко: политици на доживотна хранилка-корпоративни органайзери, възроден феодален строй, мъртви души- избиратели. Да живеят ксеросите и принтерите, които единствено работят. Докато спим някой умело променя всички настройки на системата, а като отворим очи след 28 годишен анархичен строй всичко е отминало безвъзвратно. И как да промениш пропиляното...Така мисля аз от поколението "Wasted" ...

 • Каубой

  Хей хей, учени и не чак до там, поспрете се! Образованието е стока, като всяка друга около нас. И тази стока има парично измерение. Никой тук не споменава този факт. Всички си мислят, че висше се дава ей така - свише! Знаете ли колко лева приблизително струва на държавата, обучението на един студент по медицина, да речем? 60 - 70 хиляди лева! Колко лева такса плащат хванатите от улицата с тройките неграмотници - 4 - 5 хиляди? Е, питам аз, кой му дава правото да ми иска 1500 лева за операция, след като аз и вие сме го създали? Кой му дава правото да заминава да бърше г**ове на запад, веднага след като е завършил и изхарчил моите пари, вашите пари? Защо ще се облагодетелства за моя и ваша сметка? Държавните поръчки трябва да се премахнат напълно и да се въведе справедливо заплащане за всеки! Само тогава този "всеки" ще оцени това, за което се е трудил! Ако имаш пари - учиш! Ако нямаш - патки пасеш!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм