×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3637

В памет на Би Би Кинг

Автор
Понеделник, 18 Май 2015 11:31
В памет на Би Би Кинг

На 14 април на 89 години си отиде Учителят, Вдъхновителят или както и да го наречем все ще е малко, "олицетворението на блуса", Би Би Кинг. Райли Бен Кинг е роден на 16 септември 1925 година в памуковата плантация Берклеър, която се намира близо до град Ита Бена, шат Мисисипи. Когато Райли е само на 4 години, майка му ги напуска заради друг мъж и той е отгледан от баба си Елнора Фар. Като малък пее в църковния хор.

На 12 години Райли купува първата си китара за 15 долара. Според други сведения, тя му е подарена от друг известен блусмен - Бука Уайт, който е първи братовчед на майка му. През 1943 г. Кинг напуска мястото, където е израснал Килмайкъл и започва да работи като тракторист и едновременно с това свири с госпъл групата си „The Famous St. John's Gospel Singersе". В края на 1948 г. започва като певец и ди джей в радиостанция в Мемфис, откъдето печели и прякора си „Бийл Стрийт Блус Бой", което впоследствие е съкратено на „Блус Бой", за да остане накрая само Би Би.

Първите записи на Би Би Кинг датират от 1949 г., когато излиза неговия първи сингъл "Miss Martha King". Неговите най-известни хитове са "My Lucille", "The Thrill Is Gone" („Тръпката си отиде"), кавър на Рой Хоукинс от 1951 г и "Rock Me Baby". Известен е с това, че докато пее, Би Би не свири на китарата и по негово признание не можел да свири акорди и затова предпочитал да импровизира. Кръщава своята китара „Люсил" в началото на 50-те години, когато свири в градчето Туист, шат Арканзас, по време на шоуто двама юначаги се сбили и избухнал пожар и Би Би тръгва да бяга, но се връща да вземе китарата си, която кръщава „Люсил", името на жената заради която боят започнал. Би Би Кинг има 15 награди „Грами", записал е над 50 албума и е приет в „Рок енд рол Залата на славата" през 1987 г. и има 15 деца. „Той е бъз съмнение най-значителният изпълнител, който някога съм продуцирал, пише в автобиографията си Ерик Клаптън. Едновременно с това е най-скромният и гениален човек, който може да срещнеш. По моята скала на оценки, вярвам, че ако Робърт Джонсън (един от великите майстори на блуса, най-вече този от делтата на Мисисипи) може да се прероди, то това би бил Би Би Кинг". Негов е и недостигнатият досега рекорд, поставен през 1956 година, когато, заедно с групата си, той свири 342 пъти - от 365 дни в годината.

През 2013 г. в интервю за музикалното списание „Ролинг Стоун" Би Би Кинг казва: „Ставам все по-бавен. Когато остаряваш, то пръстите ти понякога се подуват. И все пак – изпуснал см само 18 дни да не свиря от 65 години насам. Някои се предават, но не и аз. Ако имам концерт, отивам и свиря". Би Би Кинг умира на 14 май 2015 г. в дома си в Лас Вегас, след като на 1 май 2015 г. е приет в болница заради повишено кръвно налягане и проблеми с диабета му.


https://www.youtube.com/watch?v=6cFQZouHsb8&feature=player_embedded#t=7


https://www.youtube.com/watch?v=LqPL3mVNChs&feature=player_embedded#t=20


https://www.youtube.com/watch?v=BPlsqo2bk2M&feature=player_detailpage#t=5

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм