Новата Главна е 1750 м., 15 000 кв. настилка

Автор:
Петък, 29 Август 2014 12:49
Новата Главна е 1750 м., 15 000 кв. настилка

15 000 квадратни метра изцяло нова европейска настилка е поставена на пловдивската Главна улица в последните 2 години.

С откритото днес парково пространство между аптека Марица и Пешеходния мост приключи последния етап от реконструкцията, чийто старт е в началото на мандата на кмета Иван Тотев.

Градоначалникът преряза лентата, с която Пловдив оглави ранглистата за най-дълга пешеходна зона в Европа от цели 1750 метра.

Зад нас е Копенхаген, чиято пешеходна зона е 1500 метра.

Исторически Пловдив се е славил с пешеходните си зони - улиците Търговска и Стационарна.

Сега бившата Търговска стана най-дългата пешеходна зона в Европа, каза Иван Тотев.

Завършена е не само настилката, но площадите, зелените пространства, детските кътове, подменено е осветлението по цялото протежение от Партийния дом до Пешеходния мост.

Днес лампите над красивите цветарници светят и през деня пробно.

В началото на мандата ми пловдивската Главна завършваше до Джумаята, върна лентата 3 години назад Иван Тотев.

Днес пловдивчани могат да се гордеят с Главната си улица - не само най-дългата, но и най-красивата, затова и си позволяваме тук с Градини и паркове, Чистота и главния инженер на общината да прережем лентата на последния етап от реконструкцията, добави той.

Парковото пространство около аптека Марица струва 715 000 лева и с него приключва епопеята Най-дълга главна улица в Европа - точно седмица преди финала на конкурса за Европейска столица на културата!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • защо

  ЗАЩО ГЕРБ УПРАВЛЯВА ПЛОВДИВ В КОАЛИЦИЯ С ДПС,ЗАЩО ПЛОВДИВ Е С НАЙ-ВИСОКИТЕ ДАНАЦИ И НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ,ЗАЩО ВСИЧКО СЕ ПРАВИ КОЛКОТО ДА СЕ КАЖЕ ,ЧЕ Е НАПРАВЕНО ,ЗАЩО СМЕ С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ,ЗАЩО НЯМА ЕВРО ПРОЕКТИ А СЕ ПЛАТИХА МНОГО ПРОЕКТИ КОЙТО МАЙ НЯМА ДА СЕ СЛУЧАТ ,ЗАЩО НА ВСЯКА СЕСИЯ СЕ РАЗГЛЕЖДА ТЕГЛЕНЕТО НА ЗАЕМ И ПРОДАВАНЕТО НА ОБЩИНСКИ ИМОТИ---ОЧАКВА НИ НОВО ВДИГАНЕ НА ДАНАЦИТЕ СЛЕД КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ ЗА ДА СЕ ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ ДОРИ ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМИ ЗА ДА СЕ ПОГАСЯВАТ ЗАЕМИТЕ НА г-н ТОТЕВ

 • читател

  отговори на: защо

  Защото си прост и тъп малоумен трол...
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/galleries/45325/IMG_0019.JPG

 • Комитата

  И къде е тази ранглиста на най-дългите пешеходни зони в Европа???...и знае ли кметът дължината на крайбрежните пешеходни зони в Барселона/примерно/...или що е наше е най-рошаво...като отсечката от партийния дом до общината...която целогодишно пълни ортопедиите на града...и тази титаническа дължина от 1750м. ,да не би да е постигната под мудрото градско ръководство на ГЕРБ????...защото много преди тях ,главната си беше със същата дължина...или гербаджийският синдром на лентичките, трябва да ни убеди на какви велики управници сме случили...няма да се учудя ако при закриването на изборната си кампания, Светиня МУ резне лентичката и на Античния театър...както направи това в Банкя
  с пребоядисаната си детска градина...и вместо да режете ленти и да валсувате с лопати по
  първи копки ,другари гербери,защо не спрете от движение неизправните автобуси на градските
  превозвачи,които лапат щедро субсидиите от нашите данъци и благодатно ни тровят ден след
  ден...защото има една друга класация в която Пловдив безапелационно води в Европа...тази по замърсеност на въздуха...а може би с колелото на водната палата оглавихме и класацията за най-голямото строително малоумие в Европа???...и представете си ,че утре някой измери
  пешеходната зона на Варна от театъра до морето и я изкара 1751м...тогава сепуко ли ще си правим...или ще подаваме оставки...да не вярваш...

 • читател

  отговори на: Комитата

  Политически вонешник... Става въпрос за пешеходна зона проста македонска чутуро! Стига си смърдял не си в македонска кръчма...
  Излез, разходи се по Главната от начало до край и се наслади на ландшафта. Желателно е поне ден преди това да не си се тъпкал с воняща македонска наденица!

 • Комитата

  Другарю читател...малоумнико...ако беше излизал от Скобелева майка нататък,щеше да знаеш,че
  има пешеходни зони от 2 до 6 км...но сега след троленето,дано те възнаградят богато...та и ти свят да видиш...реален...без да е окопаван от тотевите свръхскъпи лопати и кичен от герберски пиарлентички...а дано ти се случи...ама едва ли...има ди си дишаш най-мръсния ландшафт в Европа...до прималяване..

 • читател

  отговори на: Комитата

  Прост Дилбер Танас - става въпрос се не просто за пешеходна зона - простако, а за централна градска улица, ама къде простата Комита да разбере - мозъкът ти е рамъглен от воня на чесън и паркетин. Смърди си в македонската палатка с останалите морондемократи, политическа отрепко.

 • Жельо

  Маминия е като триъгълна локумена вафла, сигурно не се е СЪБЛИЧАЛ никога по физическо!

 • Teilor

  Главната на Пловдив може да е най-дългата, но е .....копие на поне 10-на други пешеходни зони в света.Преди имаше свой, отличителен, оригинален облик, а сега не можеш да разбереш дали се разхождаш в Пловдив, Истанбул, Барселона или .....изберете си град.
  Дори фенерите, с които г-н кмета се гордее, са копие на тези в Барселона.Може и другаде да ги има, де....И сега центъра на Пловдив стана безличен, без свой почерк и стил.
  Чудя се на архитектите:като не могат, нямат въображението да измислят и сътворят нещо, което ще бъде уникално, запомнящо се, единствено и ще носи духа на Пловдив, а могат само да копират чужди проекти, що изобщо се мъчат?!
  Та, с едно изречение:Главната улица на Пловдив лично за мен е едно ОГРОМНО РАЗОЧАРОВАНИЕ.

 • Читател в отговор на Teilor

  За мен също Главната улица вече не е същата. Не се чувства духа на Пловдив. Жалко!!!

 • читател

  отговори на: Читател в отговор на Teilor

  Тъпанар. Влез си в стаята в психиатрията, за да почувсташ духа и...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм