Абитуриентка пише до управляващите

Автор:
Вторник, 04 Март 2014 10:04
Абитуриентка пише до управляващите

Валя Георгиева, ученичка в 12-ти клас, написа отворно писмо до правителството и президента.

Преди два месеца тя решава да премине в самостоятелна форма на обучение, за да започне работа. Иска да помогне на семейството си и да си спести пари за абитуриентския бал, съобщава в. 24 часа.

Валя е категорична, че за един млад човек е трудно да следва мечтите си тук. Причините за това изтъква в писмо, което изпраща до управляващите.

Ето и писмото, което е написала Валя Георгиева:

Здравейте, скъпи политици!

Казвам се Валентина Георгиева и съм на 18 години. Искам да Ви задам няколко въпроса: Когато Вие сте били на моята възраст, било ли Ви е страх да излизате нощем по улиците??; Било ли Ви е страх, че родителите Ви няма да имат пари, за да осигурят прехрана на семейството си?; Било ли Ви е страх, че след поредните протести не се знае какво ще се случи със страната Ви и дали майка Ви и баща Ви няма да загубят работата си?

Е, аз ще ви отговоря - мен ме е страх. Всеки ден се питам дали баща ми ще може да изкара достатъчно пари, за да свържем двата края, за да посрещнем нуждите си и да платим сметките си. Всеки ден се питам дали като изляза навън няма да ми се случи нещо. Вие всички твърдите, че мислите доброто на страната ни, но дали е така?? Аз ще ви отговоря - не е така!! Ако беше така, нямаше на много хора да им се налага да работят на две места, за да се прехранват. Ако мислехте за доброто на България, нямаше образователната система да е в такова окаяно състояние. Като казвам „окаяно", смея да твърдя, че наистина е така, защото аз съм ученичка в 12 клас и никъде другаде по света не цари такава анархия в училищата. Никъде другаде ученици не се подиграват на исторически личности, патриоти, спомогнали за освобождението на страната ни, никъде другаде ученици не си позволяват такова поведение към учителите си. Била съм свидетел как момче на 16 години посяга и нагрубява учителката си. Според вас, скъпи управляващи, това как влияе върху имиджа на страната ни?? Дали след влизането й в Европейския съюз се промени нещо, или стана по-зле?? Дали всичко това, което се случва през последните 2-3 години, говори добре за нас и страната ни като цяло?? Момчета се избиват едно друго заради момичета, млади хора се самоубиват без причина. Обществото ни е болно както психически, така и физически.

Замислете се, скъпи управляващи, дали ни се иска да живеем в такава страна. Аз лично при първа възможност ще се махна и ще Ви кажа защо - не искам децата ми да живеят в страна, в която образованието вече не е на ниво. Учим за Вас, за депутатите, а не знаем кой е Христо Ботев, Левски и Бенковски. Не знаем кога България е била на три морета. Искам децата ми да знаят тези неща и да не се притесняват дали утре няма да избухне поредният протест, искам, когато отида в чужбина и ме попитат откъде съм, да кажа гордо „От България!".

Нека се замислим и спрем тези неща, все пак това е нашата страна, нашата България, нека да бъде достойна както за възхищение, така и за възхвала, каквато е била векове наред!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм