Зико: Марк Рубио може да е президент на САЩ

Автор:
Събота, 16 Февруари 2013 14:21
Н. Пр. Марси Рийс и Здравко Димитров Н. Пр. Марси Рийс и Здравко Димитров

Областният управител и координатор на ГЕРБ Пловдив Област Здравко Димитров в едно релефно американско интервю за Plovdiv-Online:

7 часа разлика е нищо пред разликите в манталитета.
Младият сенатор от Тексас Марк Рубио ще е президент.
Обама започна с: Моята жена е най-красивата, моите деца са най-хубавите.
23 българи учат в Харвард, приемът е само сред пълни отличници.
Няма демократи, няма републиканци – Америка е над всичко.
Сбъдна се детската ми мечта: Да гледам наживо мач от NBA.
В Америка никой не е чувал за ДОН Буда, атентата срещу Доган, ЕРП-тата...

- Негово превъзходителство Марси Рийс май сбъдна мечтата ти – да гледаш американски баскетбол наживо.

- Аз съм спортист и съм играл баскетбол, а най-добрият баскетбол се играе в Щатите. Познавам Щатите по линия на спорта. И когато имах среща с посланик Марси Рийс, й споменах, че една от мечтите ми е да гледам американски баскетбол наживо. Тя се усмихна и каза: Сигурно тази мечта ще ви се сбъдне! И ето – за нула време се сбъдна. Гледах Бостън Селтикс и Денвър – едни от най-добрите отбори в NBA в този момент. Три продължения имаше мачът, което много рядко се случва. Атмосферата е невероятна – между шоу, концерт и спорт. Не може да се опише, трябва да се изживее! Залата е 20 000 души, доста над Арена Армеец. Това е все едно закрит стадион. Но организацията е невероятна, дисциплина като в армията. На полувремето излязох да взема бира – искаха ми паспорта. Иначе бира на мач там се пие, не е като тук.

- Молитвената закуска с президента Обама - повечето я схващаме като двучасов ритуал.

 

- Това всъщност е една четиридневна визита с изключително наситена програма от срещи със сенатори, конгресмени, губернатори, учени. За всяка делегация срещите са така направени, че да се разговаря с хора, запознати със съответната страна. Аз като водач на българската делегация имах възможността да се срещна с десетки високопоставени американци, които са приятели на България. Конгресменът Тим Лоубърг например ни посрещна в Капитолия. По-късно той изнесе заключителна молитва за просперитета на нашата страна. Имахме обедна среща с бившия губернатор на Северна Каролина - Дейвид Бисли. Той е преподавател в Харвард, университет № 1, който след няколко дни имах честта да посетя. Бисли е идвал в България, влюбен е в страната ни, носител е на престижната награда John Kennedy Profile in Courage Award.

- Някой от конгресмените да е чувал за Пловдив?

- Срещнах се с номинирания за Нобелова награда за мир конгресмен от Охайо Тони Патрик. Тони си спомня идването си в Пловдив и посещението в Бачковския манастир с много обич. Делегациите от Европейския съюз имахме съвместна среща, която се води от влиятелния сенатор от Алабама Бил Хайтойлер, възпитаник на Лондон скуул – училище по икономика и политически науки. Хайтойлер наблюдава изкъси процесите в Европа. По-късно той и конгресменът Ричард Слейд дадоха голяма вечеря за европейските делегации. Всички ги поканих да посетят Пловдив.

- Разкажи за самата закуска с президента Обама.

- Това е 61-ата традиционна Молитвена закуска в хотел Хилтън във Вашингтон. Всички гости – от над 100 държави, бяхме настанени в хотела при изключителни мерки за сигурност. Знаете, че преди 40 години там бе извършено покушение срещу президента Роналд Рейгън. Казват – тези, които са удостоени с честта да говорят на Молитвената закуска, стават или президенти, или заемат постове веднага под този на държавния глава.

- Кой е изненадата тази година?

- Извън официалната програма беше дадена думата на един млад сенатор от Тексас – Марк Рубио. Учил е в Харвард, син е на кубински емигранти. Американците на закуската ми казаха: Това момче ще е стане президент. Та ето – имаме новина: 30-годишният сенатор от Тексас Марк Рубио е сочен за бъдещ господар на Белия дом.

- Какво имаше на масите?

- Не си мислете, че на Молитвената закуска е важна закуската: беше кейк. Но не може да си представите какво достолепие и тържественост! Ние бяхме на една маса с италианци и канадци – 8 души, по семейни двойки. Още на входа, като си покажеш поканата, и те разпределят къде си. Задължително семейните идват с половинките си. Иначе в официалната програма беше главнокомандващият морските операции адмирал Джонатан Грийнерт. Той се моли за националните лидери, а молитва за световните лидери произнесе министърът на вътрешните работи – Кен Саласар, бивш сенатор от Колорадо.

- Кога влезе президентът Обама? Какво каза?

- Първо влезе вицепрезидентът Джоузеф Байдън. Всички станахме на крака. Когато говорителят каза: Дами и господа, президентът на Съединените американски щати... Толкова е тържествено, настръхваш. Обама говори изключително малко, пестеливо. Започна с: Моята жена е най-красива, моите деца са най-хубави. Молитвено е усещането. Сенатор Марк Прайър от Арканзас изнесе встъпителната молитва. Цитат от Библията прочете сенатор Чарлз Шумер от Ню Йорк.

- За какво се молят американците?

- Другите в официалната програма бяха републиканецът от Тексас Луи Гомерт и демократката от Калифорния Джанис Хан. Вижте – двамата са от двете партии противници в САЩ. И знаете ли какво казаха: призоваха представителите на противниковите партии в Конгреса да се събират и опознават ежеседмично в малки групи като четат заедно Светото писание и се молят за семействата си и близките си.

- Е, това тук граничи с абсурда.

- Няма демократи, няма републиканци – вземат ли решение за Америка, заедно го правят. Америка е над всичко! За съжаление тук мисля, че около 300 партии има вече. Ето тук, в Пловдив, виждате какво става. Трябва да се съберем и да видим какви са приоритетите на град Пловдив. И който и да е на власт – да ги спазва. Искам тунела Троян-Кърнаре да го извадя от нафталина – някой, който не вижда по-далеч от носа си, вика – Ааааааааа, това предизборно. Не е предизборно! Нека го направи, който иска, който може. Но да стане проектът, да дойде инвеститор – това ще остане след нас.

- 7 часа разлика май е нищо в сравнение с разликите в манталитета и особено в усещането за държавност.

- Като се върнах от Америка, на сто процента разбрах колко е прав премиерът Борисов като каза за човешкия материал. Има български момичета и момчета, които учат там. Има цели класове от Английската гимназия в Ню Йорк. И се събират, и празнуват заедно. Значи не е точно така – да не може да си говорим, като видим българин и да бягаме в чужбина. Не е там така или поне в младите поколения те е така. В тях ми е надеждата! Един ден да се върнат и да променят нещо тук.

- Харвард – какво е усещането да си в най-престижния университет в света?

- Какво да ви кажа – ето: от 35 000 кандидати, всичките с пълно 6, приемат на година само по 1600. От тях има 23 българчета! Радостен съм, горд съм, иначе няма с какво толкова да се похвалим ние тук. И ми беше чудно как ги отсяват от толкова много пълни отличници. Знаете ли как? Преподавателите сами си избират студентите. Запознават се и се доверяват на опита си. Представете си примерно класа на Стефан Данаилов във ВИТИЗ – сам да си подбира студентите.

- Стигат ли до Америка ДОН Буда, атентата срещу Доган, ЕРП-тата...

- Не. Някои обичат да се виждат на екрана, да си чуват гласа стерео. Аз сутрин като си пусна телевизора, едни и същи хора виждам и не знам как не им омръзна вече този театър. Един повтарящ се политически театър, но за съжаление българинът има къса памет. Хората там – сенатори, конгресмени, ни питаха за живота в България, земеделието, храните, какви инвестиции са направени, от какво има нужда. Изобщо нямаха представа от това, което блика от нашия ефир.

- Какво им казахте?

- Гледаме да сме си българи докрай. Реално няма с какво толкова да се похвалим. Не е приятно. Но измеренията са съвсем други. Ето ви пример. На сутринта – последната във Вашингтон, имаше снежна буря. А трябваше да летим за Бостън. Притеснихме се. На сутринта ставаме – всичко почистено. Хванали се отряди, полиция, доброволци, обикновени хора, фирми, не можем да си го представим. Всичко лъснато след снежна буря за някакви си часове. Абе имам чувството, че молитвите от закуската се сбъдват.

- Тези молитви само от християни ли се произнасят?

- Не, имаше хора от всякакви религии. Дори един състав от Израел свиреше, а в него палестинци. Това е посланието им за търпимост и толерантност. Всички се молят – няма значение религии, вяра, етнос. Заключителната молитва произнесе златната медалистка от олимпиадата в Лондон – афроамериканката Габриел Дъглас, пя италианецът Андреа Бочели.

- Кажи повече за мерките за сигурност.

- Страшни са. Влиза колата на президента в един тунел и вратите се затварят на секундата. Отвън никой не просто няма достъп – изобщо не може да го види. Детектори на три места контрол. Дамски чанти, всичко. Още като свърши закуската, се започва подготовката за следващата през идната година. Избраните да говорят на закуската са истински майстори на реториката – като артисти са. Подготвят се вероятно цяла година. Много сериозна организация е. Един сенатор стана и каза към младежите, които водят всеки гост до мястото му: Аз съм почнал оттук, сега съм сенатор. Случайни вътре няма. На който пък дадат думата, той вече е определен за нещо голямо.

- Ти как получи поканата?

- Лично аз поканата я получих от София, но не знам на какъв принцип и по какви критерии съм избран. За мен е изключителна чест и паметно събитие тази Молитвена закуска.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (14)

Покажи предишните коментари
 • кака от америка

  браво зико! радвам се че ти беше в америка!

 • Мария

  Брова на Зико,разбрал е колко са единни и дисциплинирани хората там

 • Василев

  Браво, браво на Зико достойно е представил Пловдив, но дали нашият град го е заслужил, има ли нещо хубаво в Пловдив то се оплюва яростно, затова градът ни е на този хал, още един път браво

 • Бай Иван

  Отдавна не съм се чувствал толкова добре като чета интервю на политик както сега.Факта , че Димитров говори за религиозна толерантност е показателен за това,че това му е направило впечатление и го споделя. Хората там се абстрахират от партийните пристрастия и религиозни предразсъдъци когато става дума за нацията и тя е неделима! Затова хората вървят напред и им се дава шанс на кадърните, а не като тук да ги спъват на старта още. С тъга разбрах , че тук има коментиращи с доста нисък коефициент на интелигентност. Този извод го правя във връзка с коментара на Попова. Не е хубаво така да се подценяват хората без да се излагат аргументи! Това , че е бивш баскетболист, не прави един политик и управник по-лош от друг. Това само може да му даде предимство защото, както баскетбола, така и политиката и управлението са колективни спортове , чиито добри играчи имат специфични качества като: бърза преценка и кратко време за реакция, предвиждане на ходовете на противника, точност при подаванията на топката, усета за отборната игра, толерантността и умението да работиш за общия интерес, голяма издържливост и несломим дух. Това са само малка част от богатата палитра умения и качества , които трябва да притежава един добър баскетболист-какъвто безспорно беше Зико в не толкова далечното минало. Тези качества човек си ги носи със себе си навсякъде и през целия живот след активния спорт. Аз например съм доволен и се радвам , че имаме човек на висок пост с такива качества.
  Иначе е лесно да плюеш на къси разстояния.......

 • Комитата

  Жалко....и ужасяващо е когато мравката се представя за слон...Песента Кога ще ги стигнем американците я изпя Тодор Колев ...и то много отдавна....За да ни се разказва сега какво е в Америка....По интересното е кога българските политици ще се научат ,не да споделят ентусиазирано впечатления от воаяжите си в белите страни,а да кажат какъв е техният принос за да ги настигнем ....американците...По време на изтичащия мандат ,настоящите управници ни отдалечиха на още няколко светлинни години от американците....Затова цялата приповдигнатост
  и жизнерадост на това интервю е толкова смутителна и палячовска на фона на батака в държавата,че наистина е налудничаво,когато нищо не си направил за собственото си население
  цял мандат и близо 50% от българите не могат да си плащат тока,да лееш дитирамби за американците.... Иначе...Андреа Бочели наистина е италианец....това е едно от безценните открития в интервюто....

 • Петльо

  отговори на: Комитата

  Комита! Карай я по-оптимистично бе човек!

 • Петльо

  Много ми хареса това , че в Харвард студентите си избират новите колеги. Това ако стане тук би се получил интересен резултат- как мислите?
  Иначе, блазе му на областния за посещението в щатите-дано да пренесе и тук нещо добро от там!

 • Баба Гоца

  Абе, Зико, що не излезете с Мамин Ваньо да успокоите протестиращите, ами ни разказваш приказки за Америка?

 • А то...

  Хубаво че отиде, ама що се върна? За още поразии ли?

 • oooooooooooooooooooo

  ostavat malko minuti podhodiasti 4ove4e

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм