Шествие поздравява кмета с Ave, Magistratuse /снимки/

Автор:
Събота, 29 Септември 2012 15:38
Шествие поздравява кмета с Ave, Magistratuse /снимки/

С Ave, Magistrаtuse* бе приветстван кмета Иван Тотев от ретрошествието по повод празниците на Стария град и Панаира на занаятите.

Градоначалникът се включи в пъстрото шествие от площад Стефан Стамболов до Лапидариума в Стария град  днес предиобяд.

Как днес се грижите за служителите в храма на Мелпомена?

Това попита кмета на Римския стадион  древен римлянин, управлявал града преди 2000 години.

То се вижда - щом директорите на театрите и операта са във файтона, а кметът ходи пеш, отговори Иван Тотев.

Духов оркестър и мажоретки бяха в челото, а след тях по Главната мина файтон с бели сресани коне, който возеше директорът на Драмата Кръстьо Кръстев, на Куклите - Виктор Бойчев и зам.-шефката на Операта, за да е триото по традициите отпреди век.

В колоритното шествие се включи и заместник-кметът по култура Стефан Стоянов.

Много епохи бяха вплетени в костюмите на участниците в парада - римски тоги, кокони с капели и пъстри рокли, важни господа, участници с народни носии от различни етноси.

Другото име на празника бе толерантност.

Кметът Иван Тотев подчерта, че за пръв път Празниците на Стария Пловдив са в рамките на цяла седмица и, че градът ни става все по-привлекателен за туристите.

След Римския стадион шествието се отправи към Стария град.

На входа бариерата бе спусната и там кметът на Централен г-жа Райна Петрова и директора на Общински институт Старинен Пловдив Амелия Гешева очакваха кмета Иван Тотев.

Шествието продължи по улици на архитектурния резерват, водени от кукери, които по стара българска традиция изгониха злите духове.

На сцената на Лапидариума кметът Иван Тотев поздрави участниците и гостите.

* Magistratus /букв. Началство/ е член на съсловния орган на градското управление в Древен Рим, наречен Магистратура - изборни длъжностни лица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • Г-жа Бандерова

  Ако за г-н Иван Тотев скандираме "Ave Cezar",то за г-жа Райна Петрова-кмет на район "Централен" нека звучи "Ave Kleopatra!"

 • Политик

  В последните години по-енергичен кмет Пловдив не е имал. Залага се изключително много на културата и благоустрояването.

 • Да сравняваме Тотев с Атанасов е просто смешно! Няма да вадя доказателства. Да го сравняваме с Чомаков - значи да издигаме корумпето до един млад човек, който мисли в перспектива, а не с колко да си тръгне след мандата. Да го сравняваме с Гърнето - е това вече е фентъзи! Сегашният ни кмет прави грешки и има много да учи, но това се постига, ако има енергия, желание и перспектива, а съм сигурен, че ги има и ще го разбират все повече политически неангажирани пловдивчани.

 • аристократ

  Ех, къде е съвремения Добри Войников да осмее тоя цирк.
  Подобна пародия не само не се доближава до автентичната атмосфера на Стария град, напротив осмива оня дух, който е витаел. И кой дава право на шепа изчерпали се духовно така нар. интелектуалци да интерпретират една романтична епоха? Та погледнете тая псевдококона Амелия Гешева, с увисналите бузки, това ли е симпатичното олицетворение на дамите от 20-те години на миналия век.
  Срам ме хваща. А някои тук, даже дивиденти за кмета търсят от тая кичозна вакханалия.

 • Й.Йовков

  Боже, колко мъка има по този свят ,Боже...

 • г-жа Пандерова

  Нека, след като се разходят из резервата Цезар/Тотев/ и Клеопатра/Петрова/ да се спуснат към паркинга до Понеделник пазар, и там само на 20 метра се намира най-уродливата гледка съществувала някога в Пловдив, която може да се родее само със сметището в Цалапица. Дупката срещу "Св.Петка" е пълна с отпадъци, спринцовки от наркотици, котки, кучета, змии и вечно дрогирани цигани. За миризмата да не говорим.
  Това е истинската реалност в Пловдив. Очевидно, има две паралелни действителности. Едната за Цезар и Клеопатра, другата за редовите пловдивчани.
  Да Ви е честит празникът!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм