Правят музей Античен театър

Автор:
Понеделник, 14 Май 2012 12:05
Правят музей Античен театър

Голям музей включително с няколко маршрута, подземни зали и експозиции на открито ще бъде направен на Античния театър.

Това е емблемата на града и не трябва да е само обект по пътя на туристите, а да се превърне в привлекателно място за цял Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев.

ОП Жилфонд започва да изгражда вертикална планировка, въз основа на която ще се направят няколко атрактивни туристически маршрута, сред които второ и трето ниво на сцената.

За второто ниво на сцената общинските чиновници ще разговарят с представители на НИПК, защото за да се осигури безопасността било необходимо  поставянето на заграждение около 2, 50 м., уточни Тотев.

На пространството южно от Античния театър над Тунела ще се ситуира музей на открито.

Заключителната точка на проекта ще се постави с експониране на подземното ниво – помещенията под сцената.

Към тях водят отвори, през които в момента вали дъжд и долу се събира влага.

Те ще бъдат закрити със стъклен таван, който ще играе ролята на под и през който ще се вижда подземната експозиция, обясни Тотев.

Паната, които ще ограждат Античния театър, няма да го закриват напълно, оповести Тотев.

Пространството около северния вход, което е около 15 метра, ще остане отворено, а оттам се открива прекрасна гледка на обекта.

Върху 60 на сто от външната страна на тези плоскости ще се направи изложба със снимки на други туристически обекти в Пловдив, които не са толкова известни като например Етнографския музей, Балабановата къща, Бакаловата къщи и т.н.

По алеята около оградата на Античния театър няма да има маси на кафе Арена, а свободно разстояние, в което туристите ще се разхождат и ще се наслаждават на Античния театър.

Освен това ще бъде отворен и северния вход към Античния театър, защото в момента при концерти и посещения от над 3000 души се получава тапа, която пречи на свободното придвижване дотам.

Предвидени са 200 000 лева по проекта Красива България, с които ще се направи художествено осветление от рефлекторен тип на целия Античен театър и на части от южната му страна.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • юрисконсулт

  Еми, като тройкаджията Илиян Иванов стана директор на правната дирекция и уволни кадърните юристи и докара кухи лейки "юристки" като Мирослава Сукарева - директор на общинската собственост и и чалгаджийката Деница Чингарова - началник отдел общински имоти, простотиите няма да имат край!

 • admirazii i pozdravleniq

  taka nai-nakraq v Plovdiv mogat da doidat turisti, neka go napravqt, bravo na Totev

 • Слагачи

  Слагачите и натегачите на маминия не могат да пишат на български и праскат на латиница!

 • Лъгачи

  Обичаме мечтите.

 • ---

  Боико ела малко в Пловдив, Тотев се обьрка - само сватби са му в мозьа и музеите станаха сввтбарски -

 • личността зад Хан Крум

  При първото ми посещение в Атина, преди много години, реших да разгледам Акропола. Останах изненадан, когато видях, че любезните ми домакини купиха само един билет за входа. На недоумението ми, те с гордост отвърнаха, че входна такса има само за чужденците, за гърците посещенията са безплатни. Акрополът е културно-исторически паметник, посещаван от милиони туристи, от които постъпват огромни приходи за община Атина. Но не това е мотивиращо, гърците да не плащат вход. Това е национална политика, чрез която и последният грък трябва да се чувства горд от историята си.
  Немислимо е да се сравняваме Акропола и Античния театър, както по историческата им значимост, така и за ролята им в развитието на двете държави, от древността до днес.
  За разлика от гърците, ние трябва да сме благодарни, че различни от нас антични цивилизации са ни оставили културата си. И да попием от тяхната цивилизация!
  Какво правим днес? За първи път обект със световно значение се скрива от нас...с поликарбонатни плоскости.
  Да не се гледа без пари!
  Как древните сами не са се сетили да скрият това чудо на цивилизацията, та да спестят усилията на съвремения Галба Тотев І.
  Може би проф. Клео Протохристова и Младен Влашки с таен възторг приемат идеята, на сцената, която още помни Есхил, Софокъл, Еврипид, Аристофан, Октавиан Август. Вергилий, Хораций, Овидий и т.н. Иван Тотев да бракосъчетава срещу... 1000 лева.
  Нека тези интелектуалци, които с такъв патос вложиха енергията си за паметника на Филип І, да възвеличаят гледката, щедро отпусната от Тотев: „около оградата на Античния театър няма да има маси на кафе Арена, а свободно разстояние, в което туристите ще се разхождат и ще се наслаждават на Античния театър”???!!!
  Отвън ще бъдат изложени фотоси, но какво ще види посетителят на вътрешната страна на паната?
  Вероятно поетичните умове на Александър Секулов и Анастас Бадев ще намерят решение, обвързвайки с решетките на оградата вълнуващи садо-мазо мотиви...
  Античният театър е действаща културна сцена, завещана ни от античните.
  Това, в което превръща Античния театър кметът Иван Тотев, казано меко, противоречи на здравия разум.
  Ваш Хан Крум

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм