Никодим, владиката, узаконил Максим през 1971 г.

Автор:
Сряда, 25 Януари 2012 19:33
Никодим, владиката, узаконил Максим през 1971 г.

Годината е 1947, месецът е май, датата 16.
Няма на този ден да се решава дали да започне Трета световна война, но все пак има работа за Българската работническа партия /комунисти/.
Работа, която не е за подценяване, защото пред Бога се е представил вече сливенският митрополит Евлогий, който умира неприлично рано за сана му, и трябва да се произведат избори за нов владика.
Само три години са минали от Деветосептемврийския преврат на Кимон Георгиев, Отечествения фронт и Москва, и все още „народната власт” не е очукала всички опозиционни елементи.
Църквата също не бива да се изпуска от контрол и с гриф „поверително, много бързо”, от областния комитет на Работническата партия /к/ - Бургас до Околийския комитет на същата партия в Ямбол пристига важен текст.
В текста се обяснява, че в началото на месец юли в Сливен ще има избори за митрополит.
Това - добре, понеже е овдовял владическия престол и трябва да има нов духовник начело на Сливенска епархия, ала кандидатите не стига, че са двама, но и единият - Партений от София, се издига от Светия Синод, а другият - Никодим от Пловдив, се подкрепя от отечественофронтовското свещеничество.
Точно така пише в документа - отечественофронтовското свещеничество.
Времената обаче са жестоки и на хората изобщо не им е било до смях. Както и може да се очаква, нареждането от Областния комитет на Работническата партия /к/ е за подкрепа, и то незабавна подкрепа, от избирателите, които да гласуват в полза на Никодим.
Кой е Никодим, за който натиска толкова здраво компартията?
Човекът със светското име Николай Николов Пиперов е роден в Русе през 1895 година, завършил е с отличие Софийската духовна семинария и Оксфорд, където получава степен бакалавър по богословие.
Преди да се яви кандидат за овдовелия стол на сливенската епархия, Никодим е бил протосингел на Пловдивската семинария, след това става началник на културно-просветния отдел на Светия Синод, а после е ректор на Пловдивската духовна семинария.
Именно на тази длъжност го заварва насроченият избор за митрополит на Сливенска епархия.
Биографията на Никодим, няма съмнение, е респектираща както за свещениците от Ямболска духовна околия, така и за миряните от нашия регион, а вероятно и за тези от Сливен и Бургас, които и тогава, както и сега, влизат в Сливенската епархия.
Кой е обаче Партений, конкурентът на Никодим?
Той също е видна, авторитетна фигура в средите на Българската православна църква-викарий е на екзарх Стефан, а след години заема същата длъжност и при патриарх Кирил, и при патриарх Максим.
Партений е по-млад с 12 години от Никодим, роден е през 1907 г., но едва ли заради възрастта подкрепата на Работническата партия /к/ се насочва към Никодим.
Държавна сигурност вече съществува и жестоките и пипала не подминават и православната ни църква и макар че по изборите за митрополит Никодим е на 52 години и е малко късно да бъде вербуван, не е изключено тайните служби да са го държали изкъсо по някакъв начин.
Да имаш жезъла на владика е нещо, към което всеки духовник се стреми, колкото и да се твърди, че Никодим е бил скромен човек.
Ямболската духовна околия участва в изборите за нов митрополит с осем представители.
Трима от тях са духовни лица - протойерей Стоян Янев от Ямбол, свещеник Иван Каламаров от село Генерал Инзово и свещеник Панайот Касабов от село Стралджа /по онова време Стралджа все още не е град/.
Другите са членове на църковните настоятелства - Колю Германов и Антон Милишевски от Ямбол, Съби Христов от Тервел /Тенево/, Стоян Желязков от Войника и Васил Георгиев от Зимница.
Ямболските епархийски избиратели вероятно са познавали в някаква степен  качествата на Никодим и на неговия опонент Партений, но изборът със сигурност преминава под натиска на „народната власт”, която не може да си позволи нейният кандидат Никодим да се провали.
И той не се проваля и печели насрочените за 6 юли епархийски избори за сливенски митрополит.
„Нему се падна да ръководи делата на митрополията при първата, високо настъпваща вълна на безбожие”, се казва в един от малкото текстове, посветени на Никодим, който ще ръководи цели 33 години делата в Сливенската епархия и ще си замине от тоя свят през 1980 г., на достолепните 85 години.
След като е избран за владика, за Никодим не се чува кой знае какво.
Може би най-куриозно е едно негово писание до Кремъл, озаглавено ”До негово превъзходителство генералисимус Сталин от Светия Синод”, публикувано на 12 декември 1949 година в „Църковен вестник”.
През 50-те години на миналия век единственият ямболски вестник, „Народен другар”, отвреме навреме пуща злостни реплики към владиката, но ако е имало договорка между Държавна сигурност и Никодим, местните писачи няма как да знаят за тази голяма игра.
Далеч по-пищни спомени за себе си оставя конкурентът за сливенския владически престол Партений.
Той сетне става Левкийски епископ, пратен е за известно време от патриарх Кирил в Америка, където през 1965 година основава църква в Детройт.
След това отново е в София и отново се връща на поста викарий, какъвто ще бъде и при следващия патриарх, настоящият Максим.
В спомените за Партений, за съжаление много оскъдни, се твърди, че му се носела славата на голям женкар, бил красавец, притежавал чудесен глас и затова жените се тълпели в храма, където служел.
Твърди се още, че именно Левкийският епископ Партений се срещнал на два пъти с пророчицата Ванга, за да разбере дали нейната дарба е от Бога или от Дявола, и при втората от тия срещи Ванга не издържала и се развикала, че даденото и е от Сатаната…
И друго пикантно се говори за неосъществения владика на Сливенската епархия - че през всичките години упорито си водил дневници, които днес още по-упорито се пазят от патриарх Максим, за да не се разбунят духовете.
А победилият на 6 юли 1947 година Никодим?
Той се явява с много важна роля на голямата сцена през 1971 г., когато умира патриарх Кирил.
Тогава сливенският владика е сред четиримата най-старши митрополити, заедно с Паисий Врачански, Йосиф Варненски и Пимен Неврокопски.
Последните трима подписват избора на Максим за патриарх с особено мнение, докато сливенският владика Никодим излиза на 20 април 1971 година с отделно писмо, в което твърди, че няма проблем с избора на новия патриарх.
Дали пък тогава, през април 1971 година, който трябва не е напомнил на сливенския митрополит каква подкрепа му е дадена от Работническата партия /к/, за да заеме високия си духовен сан?

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • АРСЕНИЙ ОТ НЕБЕТО

    "Няма виновни,виновни са другите" това се тиражира от РЕМС на БП(К)Ц.Не случайно поставям това определение -комунистическа църква.Всъщност изписвам и църква н малко"ц".Защото това изобщо не е Църква.Седмица и нещо никой от журналистите не нарича нещата с истинските им имена.Говорят за някакво отвлечено разбиране за "покаяние".Никой обаче не говори за истинските неща.Забравихте ли господа журналисти,онова което групата на другаря Марин Найденов Минков тиражираше в десетките години на разделение.Ще цитирам " НИЕ СМЕ КАНОНИЧНАТА ЦЪРКВА".И именно в думата "канонична" е т.н."ключ от бараката".Кой е каноничната Църква? Това деяние на слугинаж към службите как се третира от каноните?Загубенна ли е благодатта на лъже епископите? Безблагодатни ли са тайнствата им,щом са лъже епископи?Не е ли това " пара синагога"? Какво ще кажат другите канонисти от другите православни общности за този каноничен дефицит?Защо Вселенският патриарх мълчи,нали е съблюдател на канона? Какво ще стане ако се докаже че БП(К)Ц е лъже църква,и всички кръстени,венчани от ръкоположени от лъже епископи свещеници нямат благодат на свещенство?Какво е правило през вековете православието със лъже епископите?
    НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ ТЪРСЕТЕ ОТГОВОРА БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ!!! НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ!!!!ДРУГОТО Е АЛА БАЛА!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм