Пловдив се сети за Ангел Семерджиев 150 г. след рождението му

Автор:
Четвъртък, 23 Юни 2011 19:23

plovdiv-online 

ImageПаметта на една от емблематичните, но забравени, фигури на Пловдив като столица на Източна Румелия - Ангел Семерджиев, съратник на Захари Стоянов, издател на просъществувалия цели 22 години в. Пловдив, бе отбелязана в Историческия музей.

Двойният юбилей - 125 г. от създаването на в. Пловдив и 150 г. от кончината на издателя му, бе организиран от Общински комитет Васил Левски, Дружеството на пловдивските журналисти и Регионален исторически музей

На 25 години Ангел Семерджиев (1861 - 1907), този достоен българин, вече издава вестник и върши много други родолюбиви за града ни и България дела. Убеден съм, че той е създал вестник, който можеш да сложиш на масата у дома си, без да страхуваш, че твоите деца ще се осквернят от снимките, подчерта в приветственото си слово протойерей Емил Паралингов.

Именно духовник - епископ Гервасий Левкийски е помогнал на Ангел Семерджиев да се образова, когато 15-годишното сираче пристига в града на тепетата заедно майка си и няколкомесечното си братче, спасени по чудо от Баташкото клане.

Роднините на Семерджиев, днес са сред българските светии, изписани са на икона.

Това има значение, защото Ангел Семерджиев е достоен продължител на онова здраво българско семе, съхранило народа ни.

Свети Апостол Павел ни съветва да помним нашите наставници и да им подражаваме.

За да ни има, за да я има България.

За това изказвам благодарност към г-жа Евдокия Емануилова, за този хубав празник, обърна се протойерей Паралингов към инициаторката за честването, председателката на Общински комитет Васил Левски – Пловдив.

Ангел Семерджиев трябва да намери своето достойно място не само в енциклопедията на Пловдив, но и на България, защото той оставя голяма следа, както в българската журналистика, така и в обществено-политическия живот на страната, подчерта в изказването си Евдокия Емануилова.

Той издава Пловдив, един от най-авторитетните и дълго списвани вестници в периода от Освобождението до 1944 г.

Докато над 600-те други печатни издания, излизащи тогава, имат 2-3, максимум 5-6 години живот, газетата на Семерджиев, както я наричало пловдивското гражданство, отстоява превратностите на историята цели 22 години.

Решихме, че трябва да се отбележи подобаващо този двоен юбилей на един достоен българин и вестник, каза Емануилова.

Известната историчка се свързва с родственици на Ангел Семерджиев в Пловдив по линия на неговия брат Георги – внучките проф. Цанка Андреева - преподавател по пиано в АМТИИ и доц. д-р Невена Андреева –известен специалист по паразитология, които дават допълнителни данни от семейната история.

А историята е повече от показателна, че тази личност, несправедливо е останала в забвение.

Не е намерен паметникът, който общинският съвет издига след смъртта му, в знак на благодарност за неговото трудолюбие, култура, обществена, печатарска и журналистическа дейност (според Екатерина Пейчинова – историк).

Засега не е открит гробът му, който е бил до входа на Централните гробища, няма нито паметна плоча, където, например, е била печатницата на Ангел Семерджиев /на ъгъла на улиците Отец Паисий и Патриарх Евтимий/.

Няма улица на негово име.

Той дори не е обявен за почетен гражданин, както е редно.

А би трябвало, дори само заради факта, че Ангел Семерджиев е един от деятелите на Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Той поема риска да отпечата в печатница Напредък, на която по онова време е съсобствник /по-късно неин собственик/ устава на Българския таен централен революционен комитет и възванието за Съединението.

Тук се  печата и знаменитият вестник на Захари Стоянов Борба, както и вестник Южна България, също горещо подкрепящ Съединението, чийто отговорен редактор тогава е Ангел Семерджиев, съобщи още Евдокия Емануилова.

В книгата на Симеон Радев Строители на съвременна България, том 1, в глава II Заговорът за Съединението се описва как в БТЦРК на 3 септември се обсъжда евентуален план за нападение над Генерал – губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич от хора скрити преди това в печатница Напредък. 

От това може да се съди за огромното доверие на водачите на революционния комитет, с което се ползва Ангел Семерджиев , припомни проф. Цанка Андреева.

Семерджиев е заклет агент и куриер на оглавявания от Захари Стоянов комитет, съобщи още Евдокия Емануилова.

След Съединението не се колебе да участва в защитата на обединена България като доброволец в сръбско – българската война. Възторжен привърженик е на инициативата за Първото пловдивско изложение.

За авторитета на Ангел Семерджиев сред обществеността е показателен фактът, че не кметът или директорът на изложението, а той е избран да приветства княз Фердинанд от името на пловдивското гражданство при откриването на първото изложение.

Семерджиев е бил и временен кмет на Пловдив – от 1 април до 1 юни 1893 г., като председател на градската тричленна комисия /един вид временно правителство в период на избори/, когато започва озеленяването на хълма Бунарджик.

След това е общински съветник и народен представител от народно – либералната партия, чийто лидер е Стефан Стамболов.

Вестник Пловдив се появява за пръв път на 29 април 1886 г. и повече от две десетилетия е пример за всеотдайна журналистика, изтъкна в словото си по време на снощното честване Георги Райчевски, председател на Дружеството на пловдивските журналисти.

Вестникът е обществено-политическо и информационно издание, неофициален орган на Народнолибералната партия.

Програмата на Пловдив е „България на българите!.

Разпространява се не само в Пловдив и Южна България, а и във Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново и други градове, има кореспонденти в София, Русе и Цариград и специални пратеници на международното изложение в Прага.

Всички изследователи подчертават, че продължителното му съществуване се дължи преди всичко на сравнително сдържания тон на неговите публикации.

Изданието има постоянни рубрики за дневни новини, последни новини и НОВИНИ ПО ТЕЛЕФОНА, за получаването, на които се използва специален телефонен пост.

Заради огромния авторитет /пловдивчани дори наричат вестника с името на издателя му – неслучайно изданието преустановява съществуването си едновременно с неговата смърт/ и заради славата му се правят няколко неуспешни опита за неговото продължаване, но така или иначе вестник Пловдив на Ангел Семерджиев остава без достоен приемник и продължител”, заключи Георги Райчевски.

В некролога, издаден от вестник Пловдив, при ранната кончина на Ангел Семерджиев /на 45 години, на 03 април 1907 г., той умира от рак/ се казва: Скромен и тих, той не парадираше със себе си.

Умря беден, защото бе честен.

Тогавашният вестник Нова Марица също отдава заслужена почит на уважавания колега, характеризирайки го като: рядък пример на постоянство и истина, което прави чест на покойния в трънливото публицистично поле.

Проф. Цанка Андреева припомни още един факт за личността Семерджиев – неговата хуманност.

Ангел Семерджиев е спасен в Баташкото клане от българо-мохамеданина Ахмед Кавалов от Дорково.

Без Ахмед нямаше да има фамилията Семерджиеви, пише в писмо до нея проф. Янко Янев.

Вторият баща на Ангел и други негови роднини обаче загиват и въпреки това Семерджиев активно подкрепя идеята за помощ на семействата на загиналите и ранени турски войници в Гръцко-турската война.

Той успява да върне по някакъв начин благодеянието, което получава.

Подпомогнат от пловдивския епископ Гервасий Левкийски, Ангел Семерджиев връща жеста като приютява 2 сирачета - Ангел Станков, многократен народен представител и 20 години председател  на адвокатската колегия в Пловдив и Коста Стефанов, станал по-късно професор, университетски преподавател по английски език.

При ранната си смърт Ангел Семерджиев оставя 3 сирачета, които са гледани с помощта на неговия брат Георги – един от видните пловдивски адвокати.

Преките наследници на Ангел Семерджиев са емигрирали през 70-те години на миналия век в САЩ.

Внучката на Ангел Румяна Иванова издава книги като „Дружелюбният Манхатън”, а дъщеря й Калина Иванова, която работи като филмов художник - сценограф, печели награда Еми. 

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм