Абсурдната българска любов

Автор:
Петък, 22 Януари 2010 00:12

Антон Баев

ImageИзненадващо или да? Българите избраха за любовна двойка на ХХ век поета Никола Вапцаров и съпругата му Бойка. Този път няма да коментирам избора, който - както и при въпроса за спортното събитие на века (смъртоносното изкачванет на Еверест), а и преди това за историческо събитие (Девети септември) - носи трагизъм. Обаче.

Обаче е важно да знаем историята, а не просто нейното обговаряне, обрастване с фрази. Ето откъс от неиздадения приживе дневник на Борис Делчев: "В днешния брой на "Работническо дело" спомени от Борис Вапцаров - "Реликви", за един часовник, за един пистолет и за "синьото тефтерче" на Н. Вапцаров, предадено му от Мл. Исаев, в което се намира стихотворението "Прощално". В последния къс е емоционалното средище на спомена. Без да назовава имена, авторът се възмущава от онзи някой, който е направил от стиха "като нечакан и неискан гостенин" - "като нечакан и далечен гостенин". А този някой е Бойка Вапцарова:

тя много настоява да бъде далечен и на мен се сърди дълги години, че в публикуваните някога под моя редакция спомени за Вапцаров предпочетох запазената автентична редакция (неискан)."

Няма нужда от коментар за разликите между неискан гостенин и далечен такъв. По-важен е опитът за редакция върху една драматична любов/нелюбов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм