Кметът Вълко Шопов кръщава улица на лейди Странгфорд

Автор:
Петък, 30 Октомври 2009 12:45

Автор Венета Ганева 

ImageImageВ България името и личността на лейди Странгфорд са  станали символ на благотворителността. Признателността на българите към хуманитарната дейност на английската филантропка датира отдавна. На погребението й през 1886 г. в Лондон се стича огромно множество, което покрива ковчега й с цветя. Сред тях е венец от името на признателните българи, поднесен от братятата Вълко и Пано Шопови от Пловдив. Вълко Шопов е преводач на англичанката през 1876-1877 г. Учи в Американското училище в Пловдив и  e едно от момчетата, които лейди Странгфорд завежда в Англия по препоръка на учителя им Джеймс Франклин Кларк.

Кларк е американски протестански мисионер, работил 60 години в България. Той е първият чужденец обиколил опустошените след Априлското въстание селища, помощник на лейди Странгфорд в благотворителната й работа.

Вълко Шопов завършва естествени науки в Лондонския университет като неин стипендиант. После  работи като учител, заема се с изследване на минералната вода в родното си село Меричлери, става един от учредителите на Акционерното копринарско дружество „Свила” и председател на управителния му съвет. Изпратен е като официален представител на страната ни на Международното изложение в Чикаго през 1893 г.

Като кмет на Пловдив (1906-1908), Вълко Иванов има голям принос за благоустрояването на града. Лично урежда закупуването на парни валяци за настилане на улиците от английската фирма „Компауд”. През 1913-1918 г. е председател на пловдивската Търговско-индустиална камара. По негово предложение една от улиците в града получава името на благородната англичанка.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм