Небет тепе и Източната порта готови до 2 г.

Автор:
Небет тепе и Източната порта готови до 2 г.

Над 6 млн. спечели Общината по ОП Региони в растеж, съфинансира проектите с още 2 млн.

Два от най-знаковите обекти на Пловдив, най-стария жив град в Европа, ще бъдат реставрирани и консервирани максимално близо до автентичния си вид за 24 месеца.

Това обяви на пресконференция днес кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Става въпрос за най-старото поселище на Пловдив - Небет тепе, и Източната порта - входа към Крепостта.

Историята с Небет тепе - любовната земя на Пловдив, както го наричаше Начо Културата, понеже на това най-високо и най-древно заселено тепе се събират влюбени всеки божи ден от хилядолетия насам, дори в комунизма, прилича на водевил.

През 2010 злощастният екип на кмета Славчо Атанасов, в лицето на заместника му по европроекти Георги Търновалийски, изтърва за 15 минути крайният срок да кандидатства за финансиране.

През 2014-та екипът на новия кмет Иван Тотев входира нов проект към Норвежкия фонд в срок, но проектът не е одобрен.

Буквално за 20 дни от встъпването си в длъжност като кмет на Пловдив Здравко Димитров и екипът на ресорните зам.-кметове Анести Тимчев и Пламен Панов успяват да се преборят за европейско финансиране. От исканите 10 млн. са отпуснати малко над 6 млн. Отделно Общината съфинансира проектът Небет тепе - Източна порта с още малко над 2 млн. лева.

Според Анести Тимчев, основна роля за спечелването на проекта е изиграл кметът Здравко Димитров, който гарантирал изпълнението в срок на заданията, финансовата им обосновка и най-вече - ценността им към цялата европейска и световна култура.

На 17 юни от 17 ч. предстои последно обществено обсъждане на техническите задания, съгласувани вече с Националния институт за паметници на културата /НИНКН// за Небет тепе и Източна порта.

Обсъждането касае основно размера на собствено участие на Община Пловдив, което се предлага да е малко над 2 млн. лв. След това ще се пристъпи към конкурс за възлагане на инженерингова поръчка и определяне на изпълнител.

При избран изпълнител - тече 24-месечен срок за изпълнение на проекта Небет тепе и Източна порта.

За съжаление, по време на рекострукцията и консервацията достъпът до Любовната земя на Пловдив ще бъде преустановен.

Но за радост, след завършването на Небет тепе входът ще е свободен, без билети.

Кметът Здравко Димитров коректно подчерта името на бившата кметица на район Централен Райна Петрова, която първа заговорила за ценностите на Източната порта като старитет главен вход към Трихълмието.

Така, както благодарих на Иван Тотев за първия многоетажен паркинг в Западен, ще съм коректен към всички колеги. Нищо не започва, нито свършва с нас, каза Зико.

Той подчерта добрата работа на отдел Европолитики в общината, които заедно с кмета на район Централен Георги Стаменов и шефа на Старинен Пловдив Богомил Грозев, са придвижили цялата документация пред МРРБ.

Според Анести Тимчев, така е изпълнен един от акцентите в предизборната програма на Здравко Димитров - съживяването на културно-историческото наследство и в частност Старинен Пловдив.

Зам.-кметът по археология и култура Пламен Панов е категоричен, че от това как сегашната администрация ще изпълни проекта ще е атестация как изобщо ще се грижи за културно-историческото наследство на Пловдив.

Източната порта е на 90% проучена археологически, каза Панов. Реновирането и консервацията й ще я превърнат в естествен притегателен стартов център за туристическия маршрут от нея до самото Небет тепе.

Шефът на Старинен Пловдив Божидар Грозев пък е сигурен, че проектът за Небет тепе няма да се поддаде на бутафорни изпълнения, а ще се придържа максимално към знанията ни за автентичния вид на най-стария жив европейски град - тракийското поселище на върха на Трихълмието.

Кметът на район Централен Георги Стаменов пък очаква при реставрацията на Източната порта да се изправят автентичните колони и да се реконструира цялата арха, през която се е влизало в тракийската крепост откъм днешната улица Стойчо Мушанов.

Анести Тимчев призова пловдивчани да са търпеливи по време на реконструкцията. В крайна сметка всяка година Колизеума в Рим се затваря за по 4 месеца, Айфеловата кула - за по 38 дни, при това са с платен вход. Небет тепе и Източната порта ще бъдат безплатни, каза той.

Всъщност работата, която предстои, е връщане максимално до онова, което е било на двете исторически места преди 18 века, заключи Богомил Грозев, шефът на Старинен Пловдив.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Поредната идиотщина на Славчо Метлата. https://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpgВсъщност докато управляваше непело Пловдив той направи едно - закупи метли за 1 300 000лв.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм