Римски император наказва Пловдив през II в.

Автор:
Събота, 05 Октомври 2019 15:10
Римски император наказва Пловдив през II в.

Ново световно откритие на археолога Мая Мартинова и епиграфа от БАН Николай Шаранков.

Мартинова е открила, а Шаранков разчел надпис от времето на император Септимий Север (II в.) в Римския форум, който съобщава как самодържецът наказва Филипопол с глоба за това, че е подкрепил неговия конкурент в битката му за претендент на трона.

Текстът е върху мраморна плоча, където са запазени само осем реда.

Надписът е издялано върху плоча императорско писмо в отговор на молба на Съюза на тракийските градове, отнесено до принцепса от двама пратеници. Техните имена са изписани върху мраморния камък - Филип и Цецилий Церелий. На тях е възложено да отидат в Рим и да занесат обезщетението или глобата на венценосеца.

Според Шаранков Септимий Север е глобявал градовете, които не са били на негова страна в борбата му с неговия конкурент Песцений Нигер. По стечение на обстоятелствата и някои градове от Тракия, включително Пловдив, са заели грешната страна, заставайки зад Песцений Нигер. Но след като той загубил, а на престола се утвърдил Септимий Север, тези градове е трябвало да си изкупят вината. И допускам, че случаят с Филипопол е точно такъв, коментира епиграфът.

Това е второ значимо откритие на Мартинова и Шаранков, след като през ноември 2016 откриха и разчетоха мраморна колона в Античния театър, датираща от I век.

Надписът, който бе намерен върху двете части на счупена колона тогава, показва, че Античният театър на Пловдив е бил постоен през 90-та година на I век, а не както досега се датираше - през 116-117 година на II в.

Съоръжението е завършено при император Дометиан, а не при Траян!

То е направено, когато Пловдив е официална метрополия на Източната Римска Провинция Тракия.

Досега се считаше, че през I век метрополията на цяла Тракия е град Перинт край Константинопол - днешния Мармара Ереглиси.

Откритието на пловдивския археолог Мая Мартинова и преподавателя по древногръцки език в Софийския унивеститет Николай Шаранков е със световно значение, а двамата ще притежават авторските права върху него за срок от 10 години.

И още по-значимото - за световната история става известно името на първожреца на Пловдив и главен архонт на цялата Източна Провинция Тракия - потомъка на тракийските царе на Филипопол, Тит Флавий Котис - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм