Малтепе ще стане световен археологически обект

Автор:
Понеделник, 17 Юни 2019 14:46
Малтепе ще стане световен археологически обект

Кулата на Малтепе ще се превърне в световен археологически обект.

Това обяви шефът на Археологическия музей доц.д-р Костадин Кисьов при старта на разкопките тази година.

По думите му в момента на обекта е разкрита част от кулата от Римско време, каквато няма аналог в нито една държава по света.

Никъде не е откривана толкова запазена кула от античността, посочи Кисьов.

Могилата е от 3 век след Христа. Това обаче не означава, че самата кула не е строена по-рано. Датировката и на кого принадлежи тази гробница ще разберем, след като  влезем в нея. Това, което е 100 процента сигурно, е, че тази кула, която ние в началото мислехме за гробна, се състои от секции, плътно построена е с ломени камъни, споени с хоросан и цимент. На практика тази 20-метрова кула е била изградена да носи върху себе си мраморния постамент, от който открихме множество квадри. Нагоре е била статуята, от която не сме открили нищо, обясни Кисьов.

Постаментът е тежал около 15 тона, а самата кула, изчислена по обема на кубовете, е около 250 тона плътна конструкция.

Той се надява до края на юли и началото на август екипът му да стигне до основата откъм южната страна.

Едва след това и след влизането в гробницата, ще може да се съди чия е тя. Вероятно е обаче в нея да е погребан високопоставен управник на Филипопол.

Според Кисьов Малтепе е мястото, където се е намирала извънградската къща на римския владетел.

Монети и фрагменти от керамични съдове – това са находките, открити от археолозите, които копаят на терена вече от седмица.

Поне петима чуждестранни професори - капацитети в римската археология вече са пускали статии, в които изказват предположения за евентуалния знатен римлянин, който е погребан в Малтепе, каза още Кисьов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • Юрисдикция

  Къде е Маноле, къде е Кметство Пловдив ? Тотю бандитът не се спира. Не е дал шанс дори и на бащицата Боко. Само жълтици са му в акъла.

 • възмутен от горния червен простак

  отговори на: Юрисдикция

  Може ли да си толкова прост бе, горния червен педал??? Знаеш ли с колко пари Общинският съвет на Пловдив по предложение на кмета Иван Тотев помогна за този проект на Община Марица!!! Ама червени кретени, нито четат, нито мислят, само крадат народа!!!

 • Към не простият

  отговори на: възмутен от горния червен простак

  Определено излиза да съм малко по-умен от теб. Знаеш ли защо ? Защото мен от 30 години ме няма в Пловдив и България и нямам нужда да целувам задник на никого. Нито на комунисти, нито на герберасти, нито на депесари, нито на фашисти. А ти, скъпа ми калинке, как падне Боко, пада и Мамин, падаш и ти. Точно както падна Цецо, падна и Ралю. Ти нямаш независима формула за живот. Твоят начин на съществуване е да ръкопляскаш за едната службица.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм