Стартира ремонта на галерията на ул. Съборна

Автор:
Стартира ремонта на галерията на ул. Съборна

Днес започва ремонта на емблематичната пловдивска галерия на ул. Съборна 14 А, проектирана от арх. Йосиф Шнитер.

На обявяването на старта на дългоочакваната реконструкция присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по култура Александър Държиков, кметът на район Централен Георги Стаменов, директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков,авторите на проекта - архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, представителите на консорциума – изпълнител на ремонта Андон Димитров и Николай Иванов.

В следващите близо 300 дни сградата, паметник на културата с местно значение, построена през 1881 г. по проект на прочутия архитект, ще претърпи основен ремонт и реставрация, като бъде запазен в максимална степен автентичният облик на фасадите и конструкцията ѝ. Изцяло ще се подмени дограмата на прозорците, ще се монтира нова подова настилка от чамова дървесина, ще се извърши пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което ще се превърне в допълнителна експозиционна площ. Една от задачите на реновирането на музейната сграда е разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя огромния фонд.

Най-важното е, че сградата с прилежащото ѝ пространство ще се отвори към улица „Съборна“. И самият двор ще заработи като изложбено пространство, тъй като това е място, през което преминават всички туристи в Стария град. Ще се използват само естествени материали, новите терасовидни простраства на двора ще бъдат настлани с паветата, останали след ремонта на бул. „Васил Априлов", съобщи кметът Иван Тотев.

Дупката с археология ще бъде запълнена, ще бъде обособена зона за деца с игрушки, свързани с изкуството.

Този участък от терена ще бъде отреден за провеждането на спектакли и културни събития за детската публика.

Изпълнителят  на ремонтните дейности е Обединение Реставрация на Галерия Пловдив ДЗЗД, в което влизат софийската фирма Ни-колай ОМ ЕООД и пловдивската Астра билдинг ЕООД.

Дружеството работи по сградата на Централна гара Пловдив и исторически постройки във Варна, Русе, София и Франкфурт.

По време на първия етап на реконструкцията ще бъде възстановена фасадата, ще се реновира покрива и ще бъдат ремонтирани вътрешните експозиционни пространства.

Близо 20 човека ще работят само по фасадата на сградата. Дограмата ще бъде подменена с дървена, която ще бъде копие на оригиналната, а таванът ще стане пространство за излагане на съвременно изкуство.

За по-доброто опазване на изложените експонати е предвидено изграждането на централна климатична система, както и на съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Художественият музей ще стане комфортен за посетителите и чрез монтирането на ново стълбище, чиято иновативна конструкция ще облекчи натоварването на сградата. За първи път Постоянната експозиция ще бъде напълно достъпна за хора със специфични потребности благодарение на присъединяването на допълнителен общински терен към нейния двор, който дава достъп с автомобил непосредствено до сградата. През 2018 г. по проект на галерията, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, беше изградена рампа за трудноподвижни граждани, както и вътрешен асансьор за тях. Ще бъде сменена цялата ел. инсталация на сградата, а системите по климатизация и комуникация ще бъдат ситуирани в бившите котелни отделения на зданието, откъдето ще се премахнат двата стари котела.

Дворът ще бъде направен с амфитеатрално разположение, планирани са нови хранилища.

Проектът за интериора е на арх. Петко и Иван Костадинови. 

Общата стойност на проекта е 1 381 418 лв, а срокът за изпълнение е 290 дни. 

Строителният надзор ще осъществява „АКОРД ПРОЕКТ” ООД.

Близо 5 години ни бяха необходими, за да минем всички законови процедури и да стигнем до този ремонт. Виждате, че когато вървим стъпка по стъпка, нещата стават много бавно. Започнахме от разговор за малък ремонт на сградата, после – за разширяване на площта, за нови подстъпи, за предаване на имот с решение на Общинския съвет, за регулиране на парцели, после пък - съдебни процедури. Но след една година ще имаме изцяло обновена Градска галерия.Галерията няма да е готова за 2019, но именно Столицата на културата е причина да насочим вниманието си към нейната реконструкция. Средствата са осигурени, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Всеки момент предстои да бъде парафиран в НИНКН и проектът за Източната порта. Задвижена е и процедурата за Небет тепе, където се очаква работата да започне до края на годината, каза още градоначалникът.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Много художествени галерии се пускат напоследък. То толкова качествени художници няма в града...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм