Фонтанът Стружката отива при създателя си Жорж Трак

Автор:
Понеделник, 11 Февруари 2019 17:45
Фонтанът Стружката отива при създателя си Жорж Трак

Фонтанът, известен като Стружката, ще бъде демонтиран от площад Централен и ще бъде оставен при създателя му Жорж Трак, докато бъде открито подходящо място за него.

Това съобщи кметът Иван Тотев.

Понеже общината е платила водното съоръжение на Жорж Трак по времето на кмета Иван Чомаков, той ще му бъде предаден с протокол за отговорно пазене.

Той ще го пази, докато му се намери ново място. Той държи да си го прибере, явно няма доверие на Стоян Алексиев /директорът на ОП Паркове и градини - б.р./ да го съхранява, шеговито коментира градоначалникът.

Кметът припомни, че в новия проект за площада има предвидени много водни пространства.

Иван Тотев съобщи още, че работният проект за Централен ще бъде внесен в НИПК до дни, а Подробният устройствен план с променените граници на Цар Симеоновата градина, е  влязъл в сила в петък. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Жорж Трак отговаря:

    Скулптурата във фонтана на Централен площад в Пловдив се нарича "Спиралата" и е дарена от автора в деня и по повод официалното присъединяване на България в Европейския съюз през 2007 година. Идеята на съвременната композиция е да обедини трите безкрайни геометрични форми. Квадратът-символ на материалния свят, кръгът-символ на духовния свят, свързани с 12-те винта на безконечната спирала-символ на времето и еволюцията. Когато всичко това във водна среда работи се създава усещането за кинетично движение и развитие.
    Изнесената от кмета на гр. Пловдив информация и публикувана в сайта не отговаря на истината.

  • читател

    Тази арт бутафория беше сложена с активното съдействие на зам. кмета по онова време М. Цветковски... Няма място на новия прекрасен площад вече.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм