С 40 на сто са паднали таксите за BG студенти в чужди университети

Автор:
Петък, 24 Октомври 2008 19:40

Автор plovdiv-online 

ImageСлед приемането на България в ЕС таксите за обучение на български студенти са спаднали с около 40%. В Англия, например, от 7000 паунда годишно, таксата е намалена на 3000. Веднъж приет в английски университет, всеки български студент може да подаде и молба за кредит. Заемите за обучение обхващат целия период на обучението, като за разлика от България във Великoбритания бакалавърската степен е 3 години. Това е и една от причините все повече българи да предпочитат висше образование в чужбина. Възможностите за по-добра кариера и по-високи доходи в бъдеще, също. Ръстът на заминалите да се обучават зад граница е 200 % спрямо миналата година. Това каза в интервю за EBF׀Икономика ТВ, г-жа Бистра Илиева - изпълнителен директор на консултантска къща "Дарби".

Бистра Илиева посочи, че студентите могат да получат от 25 до 50 % стипендия, както и пълна стипендия. Университетите в Англия предлагат и така наречената социална стипендия с доказан годишен доход под 17 хил. британски паунда, за която българските студенти лесно се кандидатират. Социалната стипендия е в размер от 500 до 1000 британски лири. Най-предпочитани са страни като Великобритания, Холандия, Австрия, Германия, Франция, Белгия.

За подробности, гледайте интервюто с г-жа Илиева, в рубриката “EBF Събеседник” по ЕBF|Икономика ТВ или на официалния сайт на телевизията http://www.ebf-tv.com/ -линк към предаването www.ebf-tv.com/sabesednik.php?video=1696

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм