С 16.5 на сто е обеднял българският спестител

Автор:
Петък, 24 Октомври 2008 16:07

Автор plovdiv-online 

ImageАко правителството не вземе адекватни мерки, може да се повтори злокобният цикъл през 7 години да изпадаме в тежка финансова криза. Това каза в парламента лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Според него българският спестител е загубил 16.5 на сто от стойността на парите си в банки.

От времето 2005-2006-2007 г. - българските банки и отделни фирми са взели почти 13 милиарда лева от чужбина, каза още Костов. Тези пари трябва да се връщат, а когато това става на фона на световна криза, значи, че тази пари са много повече. Според него в България има две кризи – едната е вътрешна - обезценяването на спестяванията, а другата е световна, която заплашва българската финансова и икономическа система.

Банките са стабилни, въпреки че имат проблеми. БНБ отпусна 400 милиона, за да има помогне, добави бившият премиер. Мерките, които трябва да се вземат, трябва да бъдат насочени не толкова към банките, а към българската икономика, заяви той.

Според Костов доброволните пенсионно осигурителни фондове се намират в плачевно състояние. Хората и фирмите, които са взели заеми, са закъсали, рухнали са техните инвестиционни планове, каза още лидерът на ДСБ.

В България вече се продават бизнеси, хотели се продават за един лев, за да може да се посрещнат кредитите по тяхното построяване. В тази ситуация държавата трябва да вземе спешни мерки, за да се върне доверието в борсовата търговия и да се защитят спестяванията на българския народ, заяви лидерът на ДСБ. Ако правителството не вземе мерки, ще се повтори злокобният цикъл през 7-8 години страната ни да изпада в икономическа криза, прогнозира Иван Костов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм