Гласуваха милиони за 4 ключови за Пловдив проекта

Автор:
Четвъртък, 25 Октомври 2018 10:54
Гласуваха милиони за 4 ключови за Пловдив проекта

С 31 за, 10 против и 4 въздържали се ОбС гласува отпускането на средства от бюджета за реновирането на стадион Пловдив, изграждане на басейн с олимпийски размери до сегашния Младост, обновяване на Дондуковата градина и реализацията на дългогодишния проект Модър - Царевец. Част от парите се предвиждат в бюджета за 2019-та, а останалата - за следващите години.

Далеч съм от мисълта, че цялостното финансиране на тези проекти ще е от градския бюджет, обясни кметът Иван Тотев.

По думите му няма проблем реконструкциите да стартират със средства на общината, а след това да се довършат със заем или държавно финансиране, както това е станало с ремонта на бул. Васил Априлов.

Общински съветници от ПФ обявиха, че тази точка давала старта на предизборната кампания и преди години, когато имало възможност от правителството да дадат 20 млн. лв за ремонта, мнозинството им се присмяло.

Защо трябва да натоварваме общинския бюджет, след като имаше оферта държавата да отпусне парите, попитаха от ПФ.

Никога не е имало предложение от държавата да отпусне 20 млн. лв. – това е една въдица, на която не се хванахме, репликира ги кметът Иван Тотев.

Общинският съветник Атанас Узунов потвърди думите му, но Костадин Гаров настоя съветник №1 Савина Петкова да каже, че е било внесено такова предложение.

Аз не си спомням такова нещо – вероятно е било в миналия мандат, посочи Петкова.

Гаров обаче продължи да настоява:

Щом аз съм бил тук, значи и Вие сте била!

Някой подметна, че вероятно става дума за пътуване във времето.

Кметът посочи, че дългите отчуждителни процедури са забавили някои от проектите.

За реновирането на стадион Пловдив в бюджета за догодина ще бъдат заложени 300 000 лева, а за 2020 година и 2021 - по 7 350 000 лева.

Средствата са за обект "Основен ремонт, реконструкция и осъвременяване на стадион "Пловдив" - 15 000 000 лева. Разчетено е, че с тези пари може да се изпълнят първите 4 подобекта ОТ проекта за стадиона: Нови стоманобетонни трибуни на мястото на земно насипните, съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическата писта и прилежащите площи; реконструкция и основен ремонт на централен блок – ложа на сектор "А", съгласно изискванията на ФИФА и УЕФА; нова козирка за ложата на сектор "А".

12 840 000 лева се предвиждат за Плувен комплекс с 50-метров басейн.

25-метровия басейн Младост е с огромно натоварване, затова през 2016 година администрацията отделя пари за проектиране, а през 2017 година е одобрен проект и е издадено разрешение за строеж. Басейнът ще е с олимпийски размери и чрез плъзгаща стена ще се разделя на два басейна от по 25 метра. За съоръжението са планирани 12 840 000 лева.

Според предложението през 2019-та година в бюджета ще се заделят 2 000 000 лева, а за следващите две години - по 5 420 000 лева.

12 млн. лева са предвидени за Модър – Царевец, като 1 млн. се залага в бюджета за 2019 г. за старт на проекта, а по 5,5 млн.лв. – за всяка следваща.

Той ще свърже районите Южен и Западен като връзката е между улиците Модър и Царевец с подлез под жп линията София – Пловдив.

За реконструкция на Дондуковата градина и подмяна на прилежащи настилки са нужни 3 863 201 лева. Според решението 500 000 лева от тях се заделят в бюджета за 2019-та година и още 3 363 201 лева за 2020 година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

 • Весоооо

  Тоя, както и ментора му МАМИЦАТА ИМ са за Белене!

 • vlado

  Много години имам зад себе си като проектант.
  Чидя се как износеният по всички показатели бул. Стамболииски ще поеме транспортния поток
  от подлеза.
  Няма ли в Об съвет поне ЕДИН ПРОФЕСИОНАЛИСТ да каже как двупосочния бул.Стамболийски ще поеме транспортния поток или в главите на всички този булевард вече е с 2 платна.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм