Пламен Спасов: Концесията е добър вариант за летището

Автор:
Вторник, 18 Септември 2018 12:37
Пламен Спасов: Концесията е добър вариант за летището

Концесията за летище Пловдив е добър вариант за развитие на аеропорта.

Това каза шефът на Фонда за развитие на летище Пловдив и кмет на Община Родопи втори мандат Пламен Спасов.

Той подчерта, че е чел в детайли плановете за развитие на летището и на китайския участник в процедурата, който се отказа, и на втория в класирането - консорциум от пловдивски фирми.

Мисля, че концесията ще даде тласък за развитие на летището, каза Спасов. Знам, че по света има и общински летища, но това не е масовата практика, а и не съм наясно - освен намерението да бъде дадено на Община Пловдив - дали има развитие по този вариант.

Истината е, че не може за 4-5 години да има 4-5 директори на аеропорта и да се очаква устойчивост, допълни той.

В момента Фондът за развитие на летище Пловдив изплаща стари задължения по изтеклия още преди две години договор с Райън еър.

Той бе сключен през 2010 с клауза Фондът да поема ненатоварените полети, ако има такива. Т.е. рискът. Но сега такъв договор не е нужен, защото всички полети са достатъчно натоварени.

Целта ни в момента е да привлечем нови компании, които да ползват аеропорта. Затова сме сключили договор с датска консултантска компания, но засега клиенти няма, каза Пламен Спасов. Други договори, с която и да било компания за полети, нямаме. Това е истината, подчерта той.

Фондът се издържа от общински вноски на 9-те общини, членуващи в него. Вноските са 1 лев на жител на община.

Дали е заплашено пловдивското летище от отнемане на лиценз, не мога да коментирам, каза още Пламен Спасов. Аеропортът е в процес на концесия, която не е отменена.

Дали тя ще се случи сега, на предишния конкурс кандидати нямаше, се решава от Министерството на транспорта, заключи той.

Неяснотата обаче не е добър вариант. Преди време и кметовете на Смолян, и на Пазарджик имаха желание да се включат във Фонда, но нищо не стана.

При нас не е постъпвала информация за предписания към летището за продължаване на лиценза. Но ние и не управляваме аеропорта, има си мениджмънт, заключи Пламен Спасов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм