Чешки фирми готови да ни оправят налудничавия трафик

Автор:
Вторник, 30 Септември 2008 19:01

Автор plovdiv-online 

ImageПроблемите със задръстванията и обществения транспорт могат да се решат с  революционни методи за регулиране  и координацията на движението от областта на телематиката, които предлагат чешки фирми. Те са приложими и в България. Това заяви посланикът на Чешката република в София Н. Пр. Мартин Клепетко на пресконференция в панаира. Той  представи участието на страната си в ЕСЕН 2008. Чешките изложители са 75 от общо 3202 компании  от 45 държави.

„Бъдещето на търговските отношения между двете страни е в развитието на новите технологии, енергетиката, компютърната техника”, подчерта Мартин Клепетко. Той посочи, че износът на чешките компании за България надвишава четири пъти износа на българските компании за Чехия.   Ние обясняваме това с големия потенциал, който открихме в българския пазар и в търговията между двете страни, обясни посланикът.

„Чешкият износ за България нараства пропорционално всяка година. За първите седем месеца на 2008 г. той е почти 290 млн. евро, което е с 50% повече в сравнение със същия период на 2007 г. Уверени сме, че този растеж ще продължи», каза Н. Пр. Мартин Клепетко.  

Чешкият посланик заяви, че ще работи усилено за поддържането и подобряването на стокообмена между двете страни. „Според направената статистика съществува значителен дисбаланс между чешкия износ за България и износа на България за Чехия. Затова приветстваме политиката на българското правителство за подкрепа на българския износ в чужбина, включително и този за Чехия”, допълни той.

Търговските стоки с най-голям износ от Чехия за България са автомобили, пластмасови и полиетиленови изделия, компютърна техника, почистващи препарати. Това, което България изнася най-много за Чешката република, са ламаринени продукти, елементи за отопление, алуминий, мед и електрически уреди и съоръжения.

„Тежката промишленост в Чехия вече не е приоритет. Ние се ориентираме към новите технологии и прилагането им както в индустрията, така и в живота на хората. Именно тези отрасли от търговията ще бъдат приоритет на чешките фирми в България”, допълни г-н Клепетко.

Чешката република по традиция има официално участие на Международния технически панаир, който се провежда за 64-и път от 29 септември до 04 октомври. Още за чешкия бизнес с България - кликни ТУК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм