Кметицата на Чепеларе плаща лични глоби от общинската хазна

Автор:
Събота, 03 Февруари 2018 13:01
Славка Чакърова Славка Чакърова

Кметицата на Чепеларе Славка Чакърова, която наскоро беше осъдена от Районния съд в града да плати глоба за обида на председателя на Общинския съвет - Росица Черпокова (Вижте Още по темата), грубо е нарушила закона за местното управление, като е заплатила наложени й персонални 4 глоби от Агенцията за финансова инспекция /АДФИ/ от сметката на общината вместо, както това повелява закона - от личния си джоб.

Плащанията по съставените четири акта за установени административни нарушения, които са издадени на 15 декември 2017 г., са извършени на 31 януари с платежни нареждания от сметката на Община Чепеларе - т.е. с парите на местните данъкоплатци.

Всеки един от актовете е на стойност 100 лева. Така Чакърова е обещетила данъкоплатците в Чепеларе с 400 лева, като грубо е нарушила закона.

Заради случая е поискана нова финансова инспекция на общината, която предстои да бъде извършена от АДФИ, разбра още Plovdiv-online.

Глобите са наложени заради системно нарушаване на Закона за публичните финанси.

Първите два акта са заради заради плащане с целеви средства от Такса битови отпадъци на други разходи за местни дейности в общ размер 259 182 лева. Докладът на АДФИ е изпратен до Общинския съвет на Чепеларе на 29 август 2017 г. с резолюция, че Чакърова като кмет е нарушила чл. 66 ал 1 от Закона за местните данъци и такси.

Третата глоба е заради нарушаване на параграф 20 от Закона за публичните финанси по отношение на задълженията за разходи към 31 декември 2016 г. Според нормативната база задълженията не могат да надвишават 15% от предвидените, а Чакърова е достигнала рекордните над 39 на сто.

Четвъртият акт е отново заради нарушение на Закона за публичните финанси, според проверката на АДФИ поетите от Чакърова ангажименти за разходи са 153,51% от средногодишния размер на разходите за последните 4 години, а по нормативи не могат да надвишават 50 на сто.

Припомняме, че Община Чепеларе още няма приет бюджет за 2018. Причината е кухата финансова рамка, която кметът предлага за гласуване на съветниците.

В нея е записано, че приходите през годината щели да бъдат 6,1 млн. лева при база 3,5 млн. за миналата година.

Лично финансовият министър е предупредил кметицата, че бюджетът й е нереалистичен, а Общинският съвет отказва да го приеме.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм