Кабелните оператори спират бТВ

Автор:
Сряда, 24 Септември 2008 15:27

Image
Dancing Stars само по ефир
Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) и сдружение "ТВ клуб 2000" съобщават, че в рамките на тази седмица много кабелни оператори в цяла България ще преустановят излъчването на Би Ти Ви, съобщава Нетинфо.

Както колективните така и индивидуалните преговори с Би Ти Ви, продължили над месец, не са довели до задоволителен резултат за когото и да било от членовете на двете сдружения или на оператори, които не са членове на асоциациите.

В началото на септември няколко кабелни оператори от Северозападна и Югозападна България спряха разпространението на Би Ти Ви заради неуредени спорове за цената и условията, които телевизията поставя.

През август телевизията поискала кабелните оператори да й плащат лицензионна такса 2.32 лева на абонат от 1 септември. Досега такива такси не са съществували и кабелните оператори възразиха срещу въвеждането им. Така би се покачила цената на абонаментната такса за кабелната телевизия с около 15%.

Сега от АБКО казват, че от Би Ти Ви са предложили различни варианти на договори на различните оператори, но на практика тези оферти отново не са приемливи за кабелните оператори.

"За ефирна телевизионна програма, каквато е Би Ти Ви, не би следвало да се дължат такси за кабелно разпространение, така че за кабелните оператори е неприемлива каквато и да било оферта, в която под една или друга форма съществува условието за дължимост на такси за излъчване по кабел на ефирна телевизионна програма", се казва в съобщение на Асоциацията на кабелните оператори.

Те смятат за "напълно неприемливо и в противоречие с всички принципи на търговско договаряне пакетирането на телевизионни програми, още повече на такива, които се създават от различни търговски дружества".

Това се отнасяло до искане на Би Ти Ви да се продава и разпространява заедно с кабелните канали Фокс (Fox| и Ей Екс Ен (AXN).

Позицията на АБКО, "ТВ клуб 2000" и всички оператори е, че Би Ти Ви би трябвало да се предлага отделно и извън какъвто и да било пакет с други програми.

"За кабелните оператори е неприемливо и напълно необяснимо въвеждането на такси за бъдещи и все още несъществуващи телевизионни програми и включването им в оферта, която изисква подписването на договор в настоящия момент, а не за в бъдеще и, то обвързан с предлагането на програмата на Би Ти и", се посочва още в съобщението на АБКО.

След като продължилите толкова дълго преговори не доведоха до желания резултат, повечето от операторите са информирали АБКО, че не виждат смисъл в тяхното продължаване и използват случая да уведомят крайните си потребители, че възнамеряват да преустановят излъчването на програмата на Би Ти Ви.

От АБКО и ТВ клуб 2000 заявяват, че съобщението им обобщава информацията от цялата страна, но решението за преустановяване на излъчването на Би Ти Ви е индивидуален акт на всеки отделен оператор.

Междувременно стана ясно, че очакваната до края на септември продажба на Би Ти Ви може да се проточи, тъй като Рупърт Мърдок смята да назначи нов консултант по сделката на телевизионните си канали в България, Латвия и Сърбия, след като досегашният - американската инвестиционна банка "Лемън Брадърс" фалира.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм