US Army дава $ 61 млн. за полигон край Ново село

Автор:
Четвъртък, 18 Септември 2008 20:00

Автор plovdiv-online 

ImageАмериканската армия одобри двугодишен договор на стойност 61,15 милиона долара за строителни работи на съвместно използвания тренировъчен полигон „Ново село”, България. Единадесет от тринадесетте компании, спечелили договори по проекта, са български. Останалите две компании са американска и италианска.

Посланик Нанси Макълдауни заяви: „Това е много важен момент за българо-американското партньорство. Проектът ще улесни нашето двустранно сътрудничество, както и работата ни като съюзници в НАТО. Той ще даде тласък на съвместното ни военно обучение и ще увеличи нашата ефективност спрямо предизвикателствата, пред които е изправена общата ни сигурност.  Това е най-големият строителен проект, организиран от американските военни в България, който ще влее 61 милиона долара в Сливенска област. Тези средства ще предоставят икономически възможности на много български компании и работа на още повече българи”.

Американската армия положи усилия в максимално възможна степен да сключи договорите с български компании в съответствие с американските наредби и закони за строителството. Всички контрагенти бяха подбрани при конкурентни условия и прозрачни процедури.

Проектът осигурява средства за построяването на основни съоръжения, които ще бъдат използвани за съвместно военно обучение в бъдеще. Основните съоръжения включват 23 казармени сгради за 2 500 военнослужещи, както и административни и оперативни сгради, сграда за звеното по поддръжката, склад, трапезария и медицински пункт. Очаква се работата по проекта да започне през м. ноември 2008 г. и да приключи до лятото на 2011 г.

През май 2008 г. американската армия отпусна 6.5 милиона долара за построяването на временно съоръжение за нуждите на съвместната подготовка, която в момента се провежда на полигон „Ново село.” Близо 900 американски и 300 български военнослужещи участват в обучението, което ще приключи в края на октомври 2008 г.

Американската армия и Посолството на САЩ не наемат пряко служители за свободните работни места в съвместните американско-български военни съоръжения. Работният персонал се осигурява от компаниите, сключили договори за доставяне на стоки и услуги. Интересуващите се от свободните места могат да кандидатстват за работа в компаниите, спечелили договорите за стоки и услуги.

Информация за възможно договориране, свързано с този проект и с други доставки в бъдеще може да бъде намерена на уебстраницата Федерални бизнес възможности на адрес http://www.fbo.gov/Подборът на контрагенти ще бъде извършван в условията на конкуренция и прозрачност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм