Lehman Brothers банкрутира, ад на Уолстрийт

Автор:
Понеделник, 15 Септември 2008 18:09

Автор plovdiv-online 

ImageЧетвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ - Lehman Brothers, е подала заявление за обявяване на банкрут, съобщава Bloomberg. Институцията вдига ръце на 15 септември 2008 г. Така банката, която съществува от 158 години, прекратява дейността си и отбелязва най-големия банков фалит в САЩ, тъй като дълговете й възлизат на 613 млрд. долара. Двамата потенциални купувачи за закъсалата банка са се оттеглили от разговорите за спасяването на институцията, която е поредната жертва на кредитната криза в САЩ. 

Британската банка Barclays потвърди, че е възнамерявала да купи Lehman Brothers, но се е отказала от сделката, тъй като е преценила, че няма да е в интерес на нейните акционери. Преди това южнокорейската Korea Development Bank прекрати преговорите за закупуване на пакет от акции на Lehman. За банката работят 26 хиляди души в целия свят.

Акциите на банка със 158-годишна история се сринаха с над 40% през миналата седмица, след като инвестиционната компания не можа да привлече допълнителен капитал и обяви загуби за третото тримесечие на 2008 година и отписване на активи за 5.8 млрд. долара.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм