Най-големият световен застраховател заплашен от фалит

Автор:
Понеделник, 15 Септември 2008 17:48

Автор plovdiv-online 

ImageЗастрахователната компания AIG, която е най-голямата в света, предяви безпрецедентно искане към Федералния резерв на Съединените щати за краткосрочен заем от $40 милиарда, според Ню Йорк Таймс.

Генералният директор на застрахователна група, Робърт Уилъмстад, се е обърнал към централната банка на САЩ късно в неделя вечерта българско време. Решението на AIG да потърси помощ от Фед идва с края на една от най-мрачните седмици в историята на Уол Стрийт, с фалит на инвестиционната банка Lehman Brothers и задействането на спасителната акция на поглъщане на Merrill Lynch от конкурентната Bank of America. акто е известно, AIG е основен спонсор на Манчестър Юнайтед, където рита българският нападател Димитър Бербатов.

AIG, която доскоро беше номер едно в глобалното застраховане по пазарна капитализация, се опитва да стартира план за спешни действия, докато цената на нейните акции падна с почти 50 процента миналата седмица. Пазарът се опасява криза на ликвидността на застрахователя и рейтинговите агенции бяха принудени да обявят, че ще намалят рейтинга на AIG в понеделник. Оттук и прибягването до Фед като последно спасение, тъй като по принцип, централната банка наблюдава пазара и банковата система, но не би трябвало да оказва директна подкрепа на играчите.AIG поиска средства като временна мярка и планира да възстанови с постъпленията от продажби на активи, пише Money bg.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм