Бизнесдесант на Италия на Пловдивския Панаир

Автор:
Вторник, 09 Септември 2008 17:07

Автор plovdiv-online 

ImageИстински бизнесдесант подготвя Италия за Международния технически панаир. Като  страна партньор на ЕСЕН 2008 тя ще съдейства за разширяване на присъствието на италиански фирми у нас и за тяхното сътрудничество с български компании, ще организира прояви  за активизиране на деловите контакти.

315 изложители,  близо 10  търговско-промишлени камари и влиятелни бизнес сдружения  оформят внушителното присъствие на Италия на 64-ия Международен технически панаир, който ще се проведе от 29.09. до 04.10. в Пловдив. Тяхното участие се организира от Бюрото на Италианския институт за външна търговия (ИЧЕ) в София.

30 септември е определен за Ден на Италия на ЕСЕН 2008.

За откриването на панаира се очакват Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие, Н.Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, д-р Масимо Мамберти, генерален директор на  ИЧЕ, и Фабрицио Камастра, директор на ИЧЕ в София.

Съпътстващата програма включва кръгли маси и семинари по теми, свързани с  възможностите на италиански фирми за изграждане на инфраструктурни обекти у нас,  с приноса на женското предприемачество в модерния бизнес, с формирането на кадри като фактор за активиране на предприемачески мрежи, с взаимодействието на фирми, институции и местни власти за използване на  структурните фондове на ЕС, с перспективите на коридор №8 и проектите, свързани с него.

Проявите са планирани за 29.09., 30.09. и 1.10., в тях ще участват високопоставени представители на министерства и бизнес сдружения. Семинарът, посветен на женското предприемачество, ще събере изявени бизнесдами от Италия, България, Румъния и Сърбия.

Италия стана страна партньор на Международния технически панаир заради  активните инвеститорски и търговски отношения с  България и подкрепата, която  може да окаже на нашата държава за интегриране в ЕС.  Италия се нарежда на 5-о място сред чуждестранните инвеститори у нас. През периода 1996-2007 г. обемът на инвестициите от италианска страна е достигнал 1.043 милиарда евро. Италия е на първо място по стокообмен с България. През 2007 г. той е бил  3 милиарда евро, а годишният ръст е средно 14%. Италия е четвъртата икономическа сила в Европа и член на Г-8, клубът на най-развитите държави в света.

Съществена причина за нейното партньорство на ЕСЕН 2008 бе и дългогодишното сътрудничество на Международен панаир Пловдив с бизнес организации от Италия, както и партньорските отношения с панаира в Милано. Те стартираха през януари 2008 г., когато двата изложбени центъра подписаха Меморандум за сътрудничество. Неговите основни цели са: обмяна на опит и ноу-хау, организиране на съвместни прояви, съдействие за реализиране на общи икономически и обществени проекти между общините Пловдив и Милано, които се побратимиха през месец май 2008 година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм