ЕКСПО 2008: Над 20 държави проучват възможностите за туризъм у нас

Автор:
Сряда, 13 Август 2008 16:24

Автор plovdiv-online 

ImageОфициални делегации от над 20 държави са посетили българския павилион на ЕКСПО 2008,  за да проучат възможностите за туризъм, балнеолечение и инвестиции у нас. Сред ВИП-гостите са били пратеници от 4 континента – Африка, Азия, Европа, Южна Америка. Най-голям интерес са проявили представителите на Ангола, Казахстан, Кипър, Китай, Куба , Мароко,  Мексико, Словакия, Турция, участващи в Световното изложение в Сарагоса, Испания. То  се провежда от 14 юни до 14 септември на тема «Вода и устойчиво развитие».

Две делегации от Русия, ръководени от губернатора на Московска област и от директора на Експоцентър-Москва,  също са направили визита в павилиона на България, за да се активизират контактите между двете държави в областта на туризма и инвестициите.

Големият интерес към нашата страна на Световното изложение се дължи на атрактивната експозиция. На  площ от 267 кв. метра се представят природни и културни забележителности, уникалните водни ресурси на страната, вековните традиции и модерните начини за тяхното използване, както и даденостите за различни видове туризъм с акцент върху СПА-туризма. 

Нашият павилион е сред най-авангардните на  ЕКСПО 2008 със своята фасада, върху която са изобразени буквите от кирилицата, с аудио-визуалните ефекти, с водните завеси и с видеостените, където се прожектират филми за България. Той  е изграден от Международен панаир Пловдив, който организира  цялостното представяне на страната на авторитетния международен форум. Експозицията, проектирана и осъществена от екип на панаира,  е сред претендентите за наградата за дизайн, която ще бъде присъдена от организаторите на ЕКСПО 2008 през септември.

Средно 5000 посетители дневно разжглеждат павилиона, като в събота, когато гостите на изложението са най-много,  броят им достига 8000. На ЕКСПО 2005 в Аичи, Япония, посещенията в българската палата са били по 2000 на ден.

„Пракрасен павилион. Очарова ме как сте представили водата.”, „Един павилион с много природа и много оригинален”, „Този павилион е фантастичен със своите танци и музика” – това са част от мненията, записани в книгата за впечатления. Много от посетителите искат координати на  туроператорски фирми, за да отидат на почивка в България.  От страната се интересуват и представители на туристически агенции. В момента се провежда анкета за познаваемостта на България като туристическа дестинация.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм