Кацнаха китайците за летище Пловдив

Автор:
Вторник, 12 Април 2016 10:01
Кацнаха китайците за летище Пловдив

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представители на най-големия китайски инвеститор у нас „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България" ЕООД - управителя г-н Ванг Фънг У и търговския представител г-н Лиу Чунюнг.

На срещата присъстваха и г-жа Ирина Белева - генерален консул в Шанхай в периода 2011-2015 г. и Кръстьо Белев, представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин.

Срещата беше във връзка с подготовката за предстоящото посещение на делегация начело с председателя на постоянния комитет на народния конгрес на Тиендзин г-н Сяо Хуайюен в Пловдив. Делегацията ще включва и зам.-изпълнителния директор на отдела за външнотърговски връзки на града, преподаватели от Аграрния университет в Тиендзин и бизнесмени.

„Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България" ЕООД е дъщерно дружество на китайската държавна компания „Тиендзин Стейт Фармс Агробизнес Груп Ко." и е най-големият китайски инвеститор в област Пловдив. Компанията обработва над 90 000 декара земеделска земя и изнася царевица и вино за Китай. Размерът на инвестициите им в България към момента надхвърля 84 млн. лв.

Тиендзин, който наброява 11 млн. жители, е един от четирите града в Китай, които притежават статут на области и са на директно централно подчинение.

Китайски инвеститори имат намерение да създадат в област Пловдив агропромишлен парк с предприятия за съхраняване и преработка на селскостопанска продукция, производство на фуражи и селскостопанска техника.

Китайските инвеститори изразиха и подчертан интерес към обявената концесия на летище Пловдив.

Областният управител представи предимствата за инвестиции в града на тепетата и изтъкна, че област Пловдив e индустриалната столица на България, привлякла най-много европейски инвестиции и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа. „Всички вярваме в успешното развитие на проекта „Нов път на коприната и се надяваме „пътят" да стигне и до пловдивското летище", заяви Здравко Димитров.

Ванг Фънг У изтъкна, че предстоящото посещение на китайската делегация, което ще се състои от 4 до 7 юни, ще открие нови възможности за град Пловдив за развитието на търговията, икономиката и културния обмен с Китай.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм