Таксиджиите не плащат повече, а дължимото

Автор:
Понеделник, 11 Април 2016 13:56
Таксиджиите не плащат повече, а дължимото

Промените в Закона за местните данъци и такси, касаещи таксиметровата дейност, целят да се даде възможност на малкия бизнес да съществува законово.

Промените не изискват изобщо задължителна регистрация на извършващия услугата водач като превозвач. Той може обаче да избира дали да се регистрира като превозвач, или само да плаща еднократен данък в общинския бюджет, чийто размер се определя от всеки Общински съвет.

Това каза председателят на Бюджетната парламентарна комисия и депутат от Пловдив г-жа Менда Стоянова на пресконференция днес.

Размерът на еднократния данък за таксиметрова дейност е върху автомобил, минимумът е 300 лева, а максимумът 1000. В тези рамки всеки ОбС ще определи какъв налог да определи за дейността на територията на съответната община.

Стоянова е категорична, че голяма част от таксиметровия бизнес е в сивия сектор, а цифрите са показателни.

До 2007-ма, когато действа патентният данък за таксисата, в община Пловдив са постъпвали около 750 хиляди лева годишно.

През 2007-а патентът е премахнат и се преминава по облагане по общия ред, като фирмите се облагат с корпоративен данък и данък печалба, а за водачите, ако са на трудови договори, плащат и ДОО.

Оттогава до днес таксиметровият бизнес е изцяло в сивия сектор.

Цифрите

През 2014-та например корпоративният данък от таксиметрова дейност, внесен за 1700 таксита в Пловдив, възлиза едва на 26 хиляди лева. В Бургаска област, която обхваща цялото Южно Черноморие, Ямбол и Сливен, цифрата е 10650 лева.

Масово регистрираните превозвачески фирми събират пари от водачите за осигуровки, а в Пловдив Окръжна прокуратура е завела дела срещу двама от най-големите в бранша - за укрити данъци в особено голям размер.

Босовете събира пари от служителите си уж за данъци, които после не внасяли в бюджета.

Тъкмо от прокуратурата излиза предложението да се преразгледа начина на облагане на таксиметровата дейност, така че да се осъществява ефективен контрол.

Налогът - в общините, контролът - също

При промените в таксиметровата дейност парите от еднократния налог ще влизат по сметките на съответната община, а не в държавния бюджет.

За по-добър контрол ще се въведе публичен регистър на всички таксита в Държавна агенция Автомобилна регистрация.

Разрешителните пък, които ще се получават от кмета на съответната община, също ще са в публичен регистър включително с регистрационния номер на съответния автомобил.

Контролът ще се извършва както от Агенцията, така и от служители в общините - респективно кметовете.

Процедурата:

- Първо се подава декларация от превозвача с указан срок за разрешение.

Тъй като някои може да не желаят да платят наведнъж цялата сума за календарна година, опцията е да искат по-къси разрешителни - примерно за 3 месеца.

- Разрешителното се получава след заплащане на еднократния данък в посочения в декларацията срок на валидност.

Срещу обструкциите от бранша, че се облагат авансово, депутатите от ГЕРБ Пловдив дадоха пример с другите свободни професии, където правилата са същите.

- Ако не желаете регистрация като превозвач /фирма/, тогава корпоративният данък автоматично пада и остава само данъкът върху общия доход.

Менда Стоянова е категорична, че тези от превозвачите, които досега са плащали коректно дължимия корпоративен данък, няма от какво да се притесняват.

Самите поправки влизат в сила от 1 януари 2017-та.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм