ТИЗ сближава бизнеса с образованието

Автор:
Вторник, 17 Март 2015 12:24
ТИЗ сближава бизнеса с образованието

На първата по рода си среща в Пловдив мениджъри, държавна и местна власт, и Технически университет набелязаха конкретни стъпки за създаването на квалифицирани специалисти

Студенти, които да готвят дипломните си работи в предприятия, по посочени от фирмата теми. Съвместно разработване на учебни планове и програми с бизнеса. Отваряне на заводите за почасова работа на студенти с технически специалности. Включване на изтъкнати бизнесмени като преподаватели. Създаване на Център за специализация и професионална квалификация към Тракия икономическа зона в Центъра за обучение на специализанти в пловдивския филиал на Технически университет-София като координатор между ВУЗ-овете, средните училища и бизнеса.

Това са само част от набелязаните конкретни действия по време на първата по рода си среща „Образование, иновации и инвестиции" в Пловдив на мениджърите на компании от Тракия икономическа зона /ТИЗ/ с екипа на Техническия университет-София, на пловдивския филиал, държавната и местна власт, и студенти.

„Кадрите са основен капитал. Затова бизнесът трябва да играе активна роля в образованието - както играе роля на пазара на стоки и услуги, така трябва да е и на пазара за кадри. Фирмите да идват в университетите с предложение: търсим еди-какви си специалисти, предлагаме стипендии за тях", пожела по време на вчерашната дискусия, продължила до вечерните часове, проф. Костадин Костадинов.

Заместник-министърът на образованието и науката е категоричен, че подготвящите се за инженери, не трябва да разнасят пици, за да се издържат, а предприятията трябва да ги наемат почасово. Само така може да се подготви един добър специалист и иноватор.

Професорът даде пример как помогнал на свой докторант да спре с работата на разносвач и как впоследствие спечелили заедно миналата година златен медал от Пловдивския технически панаир за Робот за инвитро оплождане. Заместник-министърът подчерта колко е важна инициативата на Тракия икономическа зона за осъществяване на директната връзка бизнес – образование.

Да се създаде координационно звено към областната администрация, което да улеснява тази връзка, предложи Менда Стоянова.

Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание структурата ще обедини в едно възможностите на средните и висши учебни заведения, центровете за професионално обучение от една страна и потребностите на бизнеса от друга страна – ще съчетае търсенето и предлагането на кадри.

От какви специалисти имат нужда фирмите в ТИЗ, ще проучва „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", обяви неговият председател д-р Ивайло Старибратов.

„В България много се говори за иновации, но ние имаме нужда от добри машинни инженери и електроинженери," веднага конкретизира Ахмед Хасан, управител на АББ България, клон Раковски. „През последните 5 години компанията ни се разрасна много в Тракия икономическа зона. Ние сме успешни, защото разполагаме с правилните хора, които имат правилно образование. Искам да видя дипломни разработки на бъдещи инженери, направени в АВВ. Задължително е студентите от Техническия университет да имат и повече часове за изучаване на чужд език. Желателно е и квотите за студентски практики да не бъдат изчерпвани толкова бързо", посъветва г-н Хасан.

„Възпитаник съм на ТУ-София и като студент съм се изхранвал от чертане и проектиране на различни фабрики, а не като сервитьор", припомни реалността от преди години инж. Пламен Тюркеджиев, управляващ директор на българския клон на японската SMC Industrial Automation. Според него в момента има тотален срив в средното образование и никой не говори защо бяха закрити полезните средно професионално-технически училища, в които са подготвяха бъдещите работници, средния ешелон в предприятията. Нещо, което сега искаме да възродим, но под чуждо име - т.нар. дуална образователна система.

Синергия между средното професионално образование и висшето техническо е едно от решенията на проблема, убеден е доц. д-р инж. Никола Добрев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД. И добави, че за да има успех подготовката на технически кадри трябва да са ясни 2 неща – потребностите и финансирането. Висшите учебни заведения да включат задължително в програмите си редовни практики във фирми. Неориентирането на нашата икономика като профил доведе и до липсата на интерес у младите хора към инженерната професия, посочи доц. Добрев.

„Благодарение на ТИЗ пловдивският регион има бурно развитие, всяка година 1-2 предприятия отварят врати", припомни кметът на града инж. Иван Тотев.
„Говорим, че непрекъснато тук се строят нови предприятия, но в скоро време няма да има кой да ги проектира", алармира инж. Румен Хорев, представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. „Искаме да се включи в програмата на техническите вузове обучение по проектиране на заводи".

Ехиязар Узунян, управител на фирма Интеркомплекс посочи, че фирмата му ползва от кадрите на пловдивския филиал на Технически университет. След допълнително обучение в предприятието те стават изключително добри специалисти. Търсим качество на приемлива цена, обобщи бизнесменът.

Именно предложение за цената на труда, взриви аулата на университета с аплодисментите на студентите. Преподавател от ТУ даде идея да има минимална ставка на работната заплата на инженерите. Това би дало тласък и на иновациите, защото съзнанието ни няма да е обременено с финансовата зависимост, изказа се представител на студентите.

Инженерите са хората, които ще оправят държавата, макар, че сега тези специалности не са атрактивни, подчерта проф. дтн инж. Георги Михов. Според ректора на ТУ-София форумът откри слабостите на връзката бизнес – образование: лошата координация между средните и висши учебни заведения, и предприятията, и липсата на стиковка между средното и висше образование. А голяма част от проблемите се коренят в средното образование.

На срещата добиха общественост и добрите практики. През 2006 г. ръководството на "Луфтханза техник", след анализ на 30 държави, избира България за място, където разкрива своя нова база поради факта, че в ТУ-София и филиала му в Пловдив се обучават авиационни специалисти. В момента в базата работят над 800 специалисти, които извършват основни ремонти на самолети Airbus и Boeing, конкретизира домакинът на форума проф. д-р Михаил Петров, директор на пловдивския филиал на ТУ-София.

Показателно е и взаимодействието на ТУ-София с най-големия индустриален работодател в България - Арсенал АД - организираното кратковременно обучение "на място, в реална работна среда" на специалисти, работещи в Арсенал. Предвидено е разкриването на магистърски програми "по поръчка" и привличането на повече кандидат-студенти от региона, като се осъществи взаимодействие със средните училища. Друг добър пример е изграденият Център по роботика и автоматика от фирма Милара - в който се обучават студенти и докторанти, провеждат се дистанционни лекции с водещи специалисти от САЩ, извършва се работа по научни проекти.

Стана ясно, че на ход е фирменото обучение, поръчковото обучение.

„Трябва всички заедно – държава, университети и бизнес да работим за развитието на България, тогава бъдещето ще е розово", обобщи на чист български англичанинът Джеймс Хюз от фирма „Уилям Хюз", която открива втори завод в ТИЗ.

„Тракия икономическа зона сближи бизнеса и образованието", даде и своята оценка за форума инж. Пламен Панчев, съуправител на зоната, председател на „Клъстер проектиране и строителство" и на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг" АД.

Техническият университет-София тази година чества 70 години от създаването си. През този период в София и във филиалите му в Пловдив и Сливен са се дипломирали над 100 000 инженери, разработени са и внедрени в индустрията огромен брой иновации. За почти всички инженерни специалности в 9 професионални направления ТУ-София има най-висок рейтинг в България. Мотото на юбилейната кампания е Технически университет София – традиция в успеха!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм