Цеко Минев купи пътния бизнес на Васил Божков

Автор:
Четвъртък, 25 Април 2013 16:54
Цеко Минев купи пътния бизнес на Васил Божков

Офшорни компании, зад които стои един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев, са изкупили пътния бизнес на Васил Божков.

Това съобщиха няколко източника от пътния бранш пред Mediapool.

Това е втори банкер след мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев, който навлиза в пътния бранш.

Господин Божков и фирмите, в които той е мажоритарен акционер нямат абсолютно никакво участие в ПСТ холдинг.

Причината за това е продажбата на дяловете на г-н Божков и компаниите му на нов собственик, се казва в официалното изявление на Нове холдинг, изпратено до медиите.

Относно евентуални въпроси за собствеността на ПСТ холдинг, Мостстрой и Холдинг Пътища запазваме правото си да не коментираме търговски взаимоотношения към момента, пише още в него.

Нямам нищо общо с тази сделка. Аз съм един обикновен акционер в ПИБ, който веднъж годишно участва в общото събрание на банката”, каза Цеко Минев пред Mediapool и отказа повече коментар.

Сделката е станала в края на март чрез отпуснатия заем от 40 млн. лв.от ПИБ на ПСТ Холдинг.

Парите не са дадени на компанията, а на новите й собственици, разказаха запознати със сделката пред Mediapool.

Справка в търговския регистър показва, че вписването на новите собственици все още не е факт.

За сметка на това обаче със задна дата е напуснал целият директорски борд с изключение на Иван Иванов, който все още представлява дружеството. Вписването за излизането им от борда на директорите на четирима души, свързани с Васил Божков е станало в периода 22 март – 16 април 2013 г., като в същото време подадените от тях декларации носят дати от 10 август до 17 септември 2012 г., показват качените документи в Търговския регистър.

Служебният премиер: Договорът за “Марица” няма да се разваля

Няма взето политическо решение за прекратяване на договора с изпълнителя на отсечката от Димитровград до Харманли на магистрала Марица, заяви служебният премиер Марин Райков пред Mediapool.

Думите му потвърди и транспортният министър Кристиан Кръстев.

Той уточни пред Mediapool, че въпросът със строителството на магистралите е бил обект на обсъждане и в четвъртък сутринта заедно с министъра по еврофондовете Илияна Цанова.

Преди два дни председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров се закани договорът с изпълнителя на отсечката от Марица да бъде прекратен, ако компанията не се мобилизира и строителството не започне до две седмици.

Участъкът от Димитровград до Харманли се строи от обединение между австрийската Порр и ПСТ холдинг.

На обекта не се работи от лятото на миналата година, а подизпълнители, т.нар. фирми за доставка на услуги, на два пъти се вдигаха на протест заради неплатени задължения от страна на ПСТ Холдинг.

Последният участък от магистрала Тракия от Зимница до Карнобат ще бъде пуснат през юни, заяви транспортният министър Кристиан Кръстев пред Mediapool.

Участъкът се строи от българско обединение с водещ партньор Холдинг Пътища.

При последната проверка на 14 април вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева обяви, че пускът на магистралата се отлага за 30 юни и поиска четворно увеличаване на усилията и техниката.

Според Кристиан Кръстев на обекта вече се работи на три смени и отсечката ще бъде готова през юни.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм