Министър пише на Каназирева за гарата

Автор:
Четвъртък, 25 Април 2013 09:46
Министър пише на Каназирева за гарата

Изграждането на автогара е предвидено в офертата на концесионера на Централна гара – Пловдив, и по отношение на това задължение условията на концесията не са променяни.

Това се казва в отговора на министъра на транспорта Кристиан Кръстев до общинския съветник от Съюз за Пловдив Дани Каназирева по повод на писменото й искане за подробни данни по концесията.

Заявлението за достъп до обществена информация беше отправено от Дани Каназирева до министъра на транспорта заради факта, че новата автогара, предвидена в тръжната документация и в офертата на концесионера, не съществува в Общия устройствен план на Пловдив.

Абсурдът е в това, че в радиус от 500 метра има две автогари – Родопи и Юг.

Допълнителното натоварване на трафика с автобуси, включително и международни, ще засили транспортния хаос в тази част на Пловдив, което противоречи на генералния план за организация на движението, категорична е Дани Каназирева.

Преди правителството да подаде оставка, кметът е имал среща в тази връзка в Министерството на транспорта и според публичните му изявления е получил уверение, че вместо да строи нова автогара, концесионерът ще ползва паркингът за престой на автобуси, припомни общинският съветник.

В допитването до министъра тя настояваше да се осветли тази мистерия, защото устните договорки нямат правна стойност.

Мистерията с автогарата продължава, коментира Дани Каназирева отговора на Кристиан Кръстев=

В документацията за концесията е записано, че концесионерът е задължен да построи автогара, която представлява едноетажно и двуетажно тяло със следните показатели: застроена площ не по-малка от 1190 кв. м. и разгъната застроена площ минимум 1390 кв. м.

Именно затова Каназирева настоя министърът да отговори дали в офертата е предвиден обект с тези параметри, къде точно ще се строи и има ли промени на това условие.

„Офертата на концесионера предвижда изграждането на посочения подобект", отговаря министърът в писмо №33-00-15 от 1.04.2013 г.

Подробна информация за автогарата не се съобщава, нито са приложени исканите от Дани Каназирева документи.

Министърът уклончиво обяснява, че „местонахождението на въпросния обект ще бъде предмет на възлагане от страна на концесионера на идейни и технически проекти на строителството".

Кристиан Кръстев отбелязва, че те „трябва да бъдат съгласувани с оторизираните органи при спазване на всички нормативни изисквания по реда на ЗУТ".

В отговора на министъра се посочва, че изпълнението на инвестиционната програма следва да бъде съобразено с градоустройствените и общински планове.

Според Каназирева отговорът е формален и това не е случайно - гафът с изграждането на автогара е очевиден, министър Кристиан Кръстев осъзнава това и се опитва да го тушира.

Условието към концесионера за изграждане на този обект явно противоречи на градоустройствения план, с което се нарушава Законът за устройство на територията.

От друга страна, ако задължението отпадне, ще се наруши Законът за концесиите, коментира общинският съветник.

Загадка си остава и местонахождението на три сгради, които тепърва ще се прехвърлят на концесионера.

Отговорът на този въпрос е повърхностен и неясен.

От вземането на решението на Министерския съвет за концесията на Централна гара минаха почти два месеца, но до този момент не е ясно дали са предприети някакви действия и докога бившата Транспортна болница на бул. Христо Ботев, която също е предмет на концесионния договор, ще стряска пловдивчани и гостите на града с грозния си вид, допълни Дани Каназирева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • пловдивчанин

  Продължавайте в същия дух да защитавате интересите на Пловдив г-жо Каназирева!!

 • *

  и понеже такова място няма, накрая концесионера ще трябва да купи от Дошков автогара Родопи!
  Иначе да, автогара, но за градски линии и то по европрограма + орязване на 40% от маршрутите и сгъстяване на другите ;)

 • брех

  Ох милата спомни си когато си пътуваше за село с влака и и стана мило...

 • Светла

  Дани, какво друго очакваше да ти отговорят Софиянци...... Браво, че отново само ти се бориш за нас пловдивчани!!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм