Такса смет за бизнеса 4 промила, за хората - 1,2

Автор:
Понеделник, 19 Ноември 2012 08:56
Такса смет за бизнеса 4 промила, за хората - 1,2

Пловдивчани да плащат същата такса смет догодина - 1,2 промила, а за бизнеса тя да се намали на 4 промила вместо сегашните 5,5.

Това предложение ще направи на сесията общинската съветничка Дани Каназирева във връзка с план-сметката за чистота, подготвена от кмета Иван Тотев.

Градската управа планира да увеличи такса битови отпадъци за населението на 1,5 промила, а за бизнеса да я свали символично на 5,3 промила.

Дани Каназирева е категорична, че няма да подкрепи план-сметката, защото в разчетите на общината липсва прозрачност за разходите.

Още миналата година по това време поисках администрацията да ни даде отчет къде отиват над 30 милиона лева, заложени в бюджета за чистота, припомни Дани Каназирева.

Редно е пловдивчани да знаят колко струва километър пробег на един сметовоз, както се знае пробегът на всеки градски автобус, и какви са разходите за миенето и метенето на улиците.

Тази информация обаче си остава в пълна тайна.

Години наред продължава една и съща практика: общината определя глобална сума, необходима за чистота, а след това разхвърля парите под формата на такса смет между домакинствата и фирмите, за да си върже сметките, коментира Каназирева.

Според нея таксите в момента са начин за формиране на бюджетни приходи и запълване на бюджетни дупки, а не това, което трябва да бъдат по закон – равни на реално направените от общината разходи по предоставянето на съответната услуга.

Затова трябва ясно да се каже какъв е принципът, на който е формиран новият размер на такса смет за гражданите, като се разбият разходите перо по перо – настоява общинската съветничка.
Управляващите са длъжници на бизнеса, тласнат на дъното благодарение на некадърното управление на ГЕРБ.

Затова е редно такса смет да се намали на 4 промила, тоест с 1,5 промила, а не със символичните 0,2 промила.

Така фирмите ще имат по-малко разходи през следващата година и ще поемат глътка въздух, убедена е Дани Каназирева.

Тя категорично ще гласува против увеличението на такса битови отпадъци за населението, защото тази мярка ще влоши и без това тежкото състояние на най-уязвимите социални групи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • 555

    Интересното е как ще гласуват Гърневски и БЕС. Нали те са партньори на ГЕРБ и в същото време бяха за промяна на цялата философия на тази такса. Интересно е как ще гласуват НИЕ, след като 4 години се облажваха от тези пари. Там беше основната касичка на тяхната лилипутска партия. Интересното е как ще гласуват БСП, след като Георги Колев ходи всяка седмица да получи инструкции от един друг Георги. Интересното е как ще гласуват ДПС след като Захари Георгиев заяви,че ще подкрепят Доган за вота на недоверие в парламента. Ще загърбят ли националната политика за сметка на местните облаги. Много интересни неща ще се случат при гласуването на това решение.

  • Ех...

    Здравке, пак си закъсняла, ама нали си плащаш, трябва да те отразят.

  • ФЕН

    Кака Данка да не приписва от НИЕ, то е добре да си в разговора, ама се иска свои мисли да имаш!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм